Dünya

Stajyer kadın doktor cinsel saldırıya uğradıktan sonra öldürüldü; Hindistan’da doktorlar grevde

Hindistan Ulusal Suç Kayıt Bürosu'na göre, 2022 yılında toplam 31 bin 516 tecavüz vakası kaydedildi; bu da günde ortalama 86 vakaya denk geliyor

13 Ağustos 2024 16:44

T24 Dış Haberler

Hindistan’ın Kalküta eyaletinde 31 yaşındaki stajyer doktorun tecavüze uğrayıp öldürülmesi üzerine yüzlerce doktor, sağlık çalışanlarının daha iyi korunması talebiyle, ülke genelinde greve girdi.

Yerleşik Doktorlar Birliği Federasyonu (FORDA) genel sekreteri Dr. Sarvesh Pandey, “Ülke çapında yaklaşık 300 bin doktor gösterilere katıldı, yarın daha fazlasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu. Stajyer doktoru öldüren Sanjoy Roy ise tutuklandı.

Yerel polis, doktorun cesedinin geçen cuma çok sayıda yara almış ve cinsel tacize uğramış biçimde RG Kar Hastanesi’nin seminer salonunda bulunduğunu söyledi.

Cinayetin ardından birçok şehirdeki doktor birlikleri, sağlık çalışanlarını koruyucu bir komite kurulması talebinde bulunarak devlet hastanelerindeki doktorlara greve çıkma çağrısında bulundu. Bunun ardından salı günü ülke çapında sağlık sisteminde büyük aksaklıklar yaşandı. Birçok operasyon ve ameliyat ertelendi. Hasta akınıyla ilgilenmek üzere kıdemli doktorlar izinlerinden dönüp astlarının yerine geçti, hastane önlerinde uzun kuyruklar oluştu.

Eski hastane müdürü Dr. Sandip Ghosh mağdurun psikoz hastası olduğu yönünde ifade verdi. Eyalet hükümetinin, üniversite müdürü Ghosh’u görevden uzaklaştırmak yerine başka bir okula nakletmesi doktorlar tarafından tepkiyle karşılandı.

Hindistan, kadınlara yönelik yüksek şiddet oranlarıyla yıllardır mücadele ediyor ve bu durum, alınan önlemlere rağmen devam ediyor. Hindistan Ulusal Suç Kayıt Bürosu'na göre, 2022 yılında toplam 31 bin 516 tecavüz vakası kaydedildi; bu da günde ortalama 86 vakaya denk geliyor.

Ancak uzmanlar, kaydedilen vakaların, gerçekte yaşananların sadece küçük bir kısmını yansıttığını belirtiyor.

Hindistan'ın son yıllardaki en dikkat çekici vakalarından biri, 2012 yılında Yeni Delhi'de bir tıp öğrencisinin bir halk otobüsünde toplu tecavüze uğraması, dövülmesi, işkence görmesi ve ölüme terk edilmesi olayıydı. Bu dava, ülke genelinde büyük protestolara yol açarak uluslararası medyanın ilgisini çekti ve yetkilileri yasal reformlara zorladı.

2013 yılında, tecavüz yasası genişletilerek cinsel saldırı, röntgencilik ve takip gibi suçlar için daha ağır cezalar getirildi. Ancak bu reformlara rağmen, ülkedeki tecavüz vakaları azalmadı. Mağdurlar ve hak savunucuları, hükümetin kadınları korumak ve suçluları adalete teslim etmek için hâlâ yeterince etkili adımlar atmadığını vurguluyor.