Gündem

Soylu: Edirne üzerinden ülkemizden ayrılan göçmen sayısı; 117 bin 677

"Bize daha fazla göçmen almamız yönünde çağrı yapan Birleşmiş Milletler, AB temsilcileri ve yabancı sivil toplum kuruluşlarının aynı çağrıyı Yunan hükûmetine yapmamaları samimiyetsizliktir"

02 Mart 2020 11:59

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye'nin sınır kapılarını açması üzerine Edirne üzerinden sınırı geçen sığınmacı sayısının saat 13:50 itibariyle 117 bin 677 olduğunu açıkladı. 

Soylu dün yaptığı açıklamada sayıyı 100 bin 577 olarak açıklamıştı. Soylu bu rakamı bugün güncelleyerek, "Saat 13.50 itibarıyla Edirne üzerinden ülkemizden ayrılan göçmen sayısı; 117 bin 677" dedi.

Soylu ayrıca, Türkiye’den Avrupa’ya geçmeye çalışan sığınmacılara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Soylu, "Yunanistan'ın üzerine düşen, sınırlarına gelmiş insanların sığınma taleplerini göç hukuku açısından değerlendirip, 1951 Cenevre ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmeleri başta olmak üzere temel hukuki metinlere, en önemlisi de insanlığa uygun davranmaya davet ediyoruz" dedi.

Soylu, Türkiye'nin yaklaşık 4 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, "Suriye krizinin başlangıcından günümüze hem ülkemize sığınan mazlumlara kucak açtık hem de kaçak göç konusunda dünyada eşi olmayan bir mücadele ortaya koyduk. Ülke olarak tüm anlaşma ve mutabakatlara uygun davranılmış ve kaçak göçün yönetilmesi ve engellenmesi için olağanüstü gayret gösterilmiştir" ifadelerini kullandı. 

Soylu, Avrupa'ya göçün engellenmesi amacıyla varılan mutabakata bu süre içerisinde bağlı kalındığını belirtti. Soylu, "Her fırsatta bizlerin göç alanındaki çalışmalarını eleştiren AB temsilcileri ve yabancı sivil toplum kuruluşlarının, son yaşananlar sonrasında yapmaları gereken Yunanistan sınırına temsilci gönderip göçmenlere yapılan insanlık dışı muameleyi görmeleri ve raporlamalarıdır. Yaptığımız çağrılara kulak tıkayıp bize daha fazla göçmen almamız yönünde çağrı yapan Birleşmiş Milletler, AB temsilcileri ve yabancı sivil toplum kuruluşlarının aynı çağrıyı Yunan hükûmetine yapmamaları samimiyetsizliktir" diye konuştu.