Gündem

Soylu: ABD birkaç yıl sonra 'PKK ile mücadele' bahanesiyle buralarda operasyona kalkar mı?

01 Ekim 2019 13:30

Taliban ve IŞİD ile mücadele ettiğini söyleyen ABD'nin, PKK ve onun uzantılarıyla birlikte hareket ettiğini, onlara silah eğitim ve para yardımı yaptığını ifade eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, diğer taraftan da bu örgütü terör örgütleri listesine dahil ettiğine dikkati çekti. Soylu, "Acaba birkaç yıl sonra da 'PKK terör örgütüyle mücadele' bahanesiyle mi buralarda bir operasyona kalkacak, bunu bilmiyoruz" dedi.

Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi'nde, 2019-2020 eğitim öğretim yılının başlaması dolayısıyla açılış töreni düzenlendi. Törene, İçişleri Bakanı Soylu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanı Tümgeneral Hüseyin Kurtoğlu, Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu ile öğrenciler katıldı.

21. yüzyılı toplu çatışmaların olmadığı, sadece bireysel güvenlik kaygılarının yaşanacağı bir yüzyıl olarak hayal ettiklerini ifaden eden Soylu, şunları kaydetti:

"Oysa bugün, başarısız devletlerin tıpkı açık denizde batan petrol tankeri gibi çevreleri için sorun olduğu, devletlerle devlet olmayan unsurların bazen karşı karşıya, bazen yan yana geldiği, rekabetin küreselleşmeyi tetiklediği, küreselleşmenin de çatışmayı araçsallaştırdığı, yani sonuçta beklentilerimizin aksine, insanın merkezde olmadığı bir dünya dengesi ile karşı karşıyayız.

Türkiye'nin IMF'den kurtulduktan sonra nefes alması tesadüf değildir veya IMF'den kurtulduğu anda içeride birtakım çatışmaların dış kaynaklı olarak tahrik edilmesi de tesadüf değildir. Bunu sadece biz yaşamadık, dünyada başka ülkeler de yaşadı. İstikrarsızlaştırmaya ve fakirleştirmeye baş kaldırmak isteyen, ekonomisini millileştirmek isteyen her lidere, bir şekilde bedel ödettiler."

"ABD, birkaç yıl sonra da 'PKK terör örgütüyle mücadele' bahanesiyle buralarda operasyona kalkar mı?"

Taliban ve DEAŞ ile mücadele ettiğini söyleyen ABD'nin, PKK ve onun uzantılarıyla birlikte hareket ettiğini, onlara silah eğitim ve para yardımı yaptığını ifade eden Soylu, diğer taraftan da bu örgütü terör örgütleri listesine dahil ettiğine dikkati çekti. Soylu, "Acaba birkaç yıl sonra da 'PKK terör örgütüyle mücadele' bahanesiyle mi buralarda bir operasyona kalkacak, bunu bilmiyoruz." dedi.

"Terör örgütünün canını çıkartana kadar..."

Türkiye'nin terörle mücadelede belki de 40 yıldır alışılagelmiş, bildik yaklaşımları kökten değiştirdiğini ifade eden Soylu, "Terör örgütünün canını çıkartana kadar bu kararlılığımızdan vazgeçtiğimiz asla düşünülmemelidir." ifadelerini kullandı.

Soylu konuşmasına şöyle devam etti:

"Sürekli operasyon halindeyiz. 2019 yılı için ilkbahar - yaz operasyonlarımızı tamamladık. Sonbahar - kış operasyonlarına başladık 23 büyük, 245 orta ve 12 bin 114 küçük olmak üzere bu yıl ilkbahar-yaz operasyonları kapsamında 12 bin 382 operasyon gerçekleştirdik. Planlanan operasyon sayımızı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 87 oranında arttırdık."

Kıran Operasyonları

Kıran operasyonları hakkında da bilgi veren Soylu, 17 Ağustos'ta başlatılan operasyonların 4 faz olarak planlandığını ve kendi alanlarında devam ettiğini kaydetti. Soylu, "17 Ağustos'tan itibaren Kıran operasyonları kapsamında şu ana kadar 63 terörist etkisiz hale getirilmiş, 68 mağara ve sığınak da imha edilmiştir" diye konuştu.