Gündem

Sokakta kayıp bir cüzdan görseniz ne yaparsınız?

Kayıp cüzdan deneyinde insanların içi para dolu cüzdanları teslim etme eğiliminde olduğu görüldü

21 Haziran 2019 09:13

'Kayıp Cüzdan Deneyi' olarak adlandırılan küresel bir araştırmaya göre, insanların büyük bir kısmı sokakta içi para dolu bir cüzdan gördüğünde sahibine teslim etme eğiliminde.

Science, dergisinde yayımlanan, Michigan Üniversitesi’nde yürütülen deneyde çalışan Ekonomi Bölümü Asistanı Alain Cohn, “Hatalı bir şekilde insanların bencil olduğunu düşünüyoruz ama gerçekte insanların kendilerini ‘dürüst’ hissetmeleri kısa vadeli bir maddi getiriden daha öncelikli geliyor” dedi.

Ekonomistler tarafından yürütülen ve 2500 kişinin katıldığı araştırma, başta insanların bencil içgüdülerle hareket edeceği tahmininde bulunuyordu. Araştırma görevlileri farklı ülkelerde toplamda 400’e yakın defa kalabalık yerlerde cüzdan düşürmüş gibi yaptılar. Cüzdanların içinde yer alan para, deneyin gerçekleştiği ülkenin alım gücüne bağlı olarak belirlendi. Deney için toplam 600 bin Dolar harcandı.

Deneyde düşürülen cüzdanların her birinde farklı miktarda para vardı. İçinde az bir miktar para bulunan cüzdanların yüzde 52’si sahibine götürülürken içinde ciddi yüksek miktar bulunan cüzdanların yüzde 72’si sahibine teslim edildi. Boş cüzdanların ise yüzde 40’ı sahibine verildi.

Teslim etme oranları ülkeler arasında değişiklik gösterdi. Yeni Zelanda, İsviçre ve Romanya en ‘dürüst’ ülkeleri oluştururken; Çin, Peru, Kazakistan ve Kenya’da teslim oranları yüzde 8 ve 20 arasında kaldı.

İnsanlar 'hırsız' gibi görünmek istemiyor 

Araştırmanın sonucunda hazırlanan raporda insanların kendilerini ‘hırsız’ olarak görmek ve göstermek istemedikleri için buldukları cüzdanları teslim ettikleri sonucuna ulaşıldı. Boş cüzdan bulup teslim etmeyenlerin ise boş bir cüzdanın ‘hırsızlık’ kapsamına girmeyeceğini düşündüğü belirtildi.