Ekonomi

Soğan üreticisi: Devlet kendi çiftçisiyle rekabet eder konuma gelmiş durumda

"Geçen yıl çiftçiyi suçlayanların bu yıl neden sesleri çıkmıyor?"

23 Ağustos 2019 14:32

Elvan Yılmaz

Türkiye’nin kuru soğan ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Çorum'da soğan üreticileri fiyatların düşük olmasından şikayetçi. Soğan üreticilerinden Metin Sevcan, soğan ithalatının yerli üreticiyi olumsuz yönde etkilediğini söyledi. 

Çorum’un Üyük köyünde yıllardır kuru soğan üretimi yapan Hacı Sevcan ve kardeşi Metin Sevcan kardeşler, “ Bu sene soğan üretici perişan. Çünkü soğan para etmiyor. Şu anda tarladan söküp getirdiğimiz soğanımız 50 ile 60 kuruş arasında satılıyor. Hâlbuki tohum ekip bakma ve işçilik hesap edilirse külli zarar ediyoruz” dedi.

Metin Sevcan, işçiye, mazota, gübre ve tohuma ödedikleri parayı karşılayamayacak duruma geldiklerini belirterek, masrafların altından kalkmakta zorlandıklarını, zarar ettiklerini söyledi Bu yıl birkaç defa yağan dolunun tarladaki soğana zarar verdiğini vurgulayan Sevcan, “Bununla birlikte dışarıdan yapılan soğan ithalatı da, yerli üreticiyi fazlasıyla etkiledi” dedi. Yaklaşık 25 yıldır kardeşi Metin Sevcan ile soğan ürettiklerini kaydeden Hacı Sevcan, kendi arazilerinin dışında kiraladıkları arazilerle toplam 250 dönümlük alanda soğan ekimi gerçekleştirdiklerini toplamda yaklaşık 2 bin 500 ton soğan ürettiklerini belirtti.

"Devlet kendi çiftçisi ile mücadele ediyor"

Devletin tarım politikalarına da  değinen Sevcan kardeşler, Üyük köyünde ve çevre köylerde yıllardır kuru soğan üretimi yaptıklarını anlatarak, “Soğan para etmediği için soğan üreticileri bu yıl perişan oldu” ifadesini kullandı.  Sevcan, devletten buna bir çözüm bulmasını istediklerini vurgulayarak; “Devlet kendi çiftçisiyle rekabet eder konuma gelmiş durumda. Mazot fiyatları almış başını gitmiş. Masraflar gelirimizin çok üstüne çıkmış durumda. Dışarıdan ithal değil, soğan ihraç eder durumdadır ülkemiz. Fakat yanlış tarım politikalarıyla soğan ithal ediyoruz. Bu uygulanan yanlış uygulamadan kurtulmak durumundayız. Soğanıma müşteri bulamadığımız için depoya koyuyoruz. Depo kiralarını peşin veriyoruz. Böyle giderse, bir iki ay sonra da soğanı çöpe dökeriz. Üretici olarak ne yapacağımızı şaşırdık. Devletimizin soğan üreticilerini desteklemelerini istiyoruz” dedi.

"Geçen yıl çiftçiyi suçlayanların bu yıl neden sesleri çıkmıyor?"

Öte yandan, Çorum Ziraat Odası eski Başkanı Fazlı Kılıçarslan da, konuya ilişkin bir değerlendirme yaparak, “ Geçen yıl soğan ithal edenlere sesleniyorum.; çiftçi batıyor. İhracat için yetkililerin harekete geçmeleri gerekir. Zira, girdiler geçen yılın iki katı. Geçen yıl çiftçiyi suçlayanların bu yıl neden sesleri çıkmıyor?” ifadelerini kullandı.