Gündem

SODEV anketi: Seçmenin oy tercihini ekonomi belirleyecek, kararsızlar artık üçüncü büyük parti

Toplumun yarısı son 1 yılda kırmızı et alamaz duruma geldi

07 Mart 2019 16:00

Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) Türkiye genelinde gerçekleştirdiği ve vatandaşların ekonomik durumunu ile ekonomik kriz algısının oy tercihlerine etkisinin incelendiği anketin sonuçlarını açıkladı. Ankete göre seçmenlerin yarısından fazlasının oy tercihini ekonomi belirleyecek. Raporda bu tespitin yanında kararsızlar da önemli bir yer tutuyor.

SODEV Başkanı Ertan Aksoy, Taksim Hill Otel'de gerçekleştirilen toplantıda araştırmanın sonuçlarını değerlendirdi. Aksoy, "31 Mart 2019 Yerel Seçiminde seçmenlerin yüzde 54.3'ü mevcut ekonomik durumların oy tercihlerinde etkili olacağını belirtiyor" dedi. Aksoy AKP ve CHP'den sonra en büyük üçüncü partinin kararsızlar olduğunu belirtti. 

AKP seçmeninin yüzde 27.9'u ekonomiden memnun değil

SODEV'in araştırmasına göre, ekonomik durumlarını 'kötü' veya 'çok kötü' olarak tanımlayan muhalefet partileri seçmenlerinin çoğunluğunun yanında, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) seçmeninin yüzde 40.1'lik bir oranı da ekonomik durumlarını 'kötü' veya 'çok kötü' olarak değerlendiriyor. Ayrıca, AKP seçmenlerinin yüzde 27.9'luk bir kesimi de ekonomik durumlarını 'kötü veya çok kötü' olarak nitelendiriyor.

Muhalefet seçmenlerinin ekonomik durumu da bozuldu

Muhalefet partilerine oy veren seçmenlerin büyük çoğunluğu, son 1 yıl içinde ekonomik durumlarının daha da kötüleştiğini belirtiyor. 

2014 yerel seçimlerinde AKP'ye oy vermiş olan seçmenlerin yaklaşık yarısı da, ekonomik durumlarının son bir yıl içinde kötüleştiğini söylüyor.

Seçmen borçlanarak yaşıyor

Seçmenlerin yarısından biraz fazlasının geçimini borçlanarak, aile veya yakın çevrelerinden yardım alarak sağlayabildikleri belirtiliyor. Diğer seçmenlere göre daha iyi durumda olduğunu ifade eden AKP seçmeninde gelir ile harcama denkliğini sağlayamayanların oranı ise toplamda yüzde 42.

Seçmenlerin yarısından fazlası kırmızı et alamıyor

Araştırmaya katılanların yüzde 51'i 'kırmızı et', yüzde 23'ü ise 'giyim' malzemesi alamadığını belirtti.

Türkiye'nin en büyük üç sorunu 'Ekonomi, İşsizlik ve Eğitim' olarak belirtildi.

Kararsızların önemli bir kısmı AKP'den

Ayrıca, araştırmada 'kararsız seçmenlerin' AKP ve CHP'den sonra 3. büyük grubu oluşturdukları görüldü. Toplam kararsız seçmenin yüzde 44'ü ise bir önceki yerel seçimlerde AKP'ye oy verdiklerini belirtti. Buna göre, Cumhur İttifakı'nı oluşturan AKP ve MHP seçmeni bir arada düşünüldüğünde, kararsız seçmenlerin yüzde 56'sının 2014 yerel seçimlerinde bu iki partiye oy veren seçmenlerden oluştuğu görülüyor. 

Türkiye'nin en büyük seçmen kitlesini oluşturan AKP seçmeninin yüzde 31'i kararsız. 2014 Yerel Seçimlerinde AKP seçmeninin yüzde 13'ü kararsız olduğunu belirtiyordu.