Gündem

Siyasiler sandık başında

Türkiye bugün yerel yönetimi seçmek için sandık başına gidiyor

31 Mart 2019 08:53

Türkiye bugün yerel yönetimi seçmek için sandık başına gidiyor. 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri için doğu illerinde oy verme işlemi saat 07:00 itibarıyla, barı kesimdeki illerde ise saat 08:00'da başladı. Bugün 30 büyükşehir, 51 il, 519 büyükşehir ilçesi, 403 ilçe, 386 belde belediye başkanı ile 50 bin 236 muhtar belirlenecek. Siyasiler ise oylarını kullanmaya başladı.

Kılıçdaroğlu sandık başında: Gerçekten de tam bir bahar havası var

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 12:30'da Çukurambar'daki Arjantin İlkokulu'na gelerek sandık başına geçti. Oyunu kullanan Kılıçdaroğlu, okul bahçesinde kameraların karşısına geçerek, "Milyonlarca vatandaşımız sandığa gidecek oylarını kullanacak inşallah olumsuz hiçbir olay olmadan vatandaşlarımız tercihlerini yapacaklardır. Güzel bir hava, gerçekten de tam bir bahar havası var" diye konuştu.

Bahçeli oyunu kullandı: Cumhur İttifakı'na oy verdim

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anıtepe Ortaokulu'nda oyunu kullandı. Bahçeli, bir gazetecinin, "MHP dışında ilk kez başkasına mı oy vermiş oldunuz?" sorusuna, "Cumhur İttifakı'na oy verdim" diye yanıt verdi.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener oyunu kullandı: Türkiye ve Üsküdar iyi olacak

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ikamet ettiği Üsküdar ilçesinde bulunan Hacı Sabancı Anadolu Lisesinde 2132 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Oy vermeye partisinin İstanbul teşkilat yöneticileri ile gelen Akşener, oy vermeye gelen CHP Üsküdar Belediye Başkan adayı Ahmet Kılıç ile kısa süre sohbet etti. 

Oy verme işleminin ardından açıklama yapan Akşener, “Uzun süreli ve hareketli bir seçim dönemi geçirdik. Arkadaşlarımıza başarılar diliyorum. Bu seçimin Türkiye’ye hayırlı sonuçlar getirmesini diliyorum. Türkiye ve Üsküdar iyi olacak” dedi. Buradan ayrılan Meral Akşener, seçimi takip etmek üzere Ankara’ya partisinin Genel Merkezi’ne gitti.

 

HDP Eş Başkanı Pervin Buldan oyunu kullandı: Umuyorum bugün kullandığımız oylar barışa, özgürlüğe, katkı sunacaktır

HDP Eş Başkanı Pervin Buldan oyunu Bakırköy'de kullandı.

Pervin Buldan oyunu kullanmak için saat 10.00 sıralarında Murat Kölük İlköğretim Okulu'na geldi. Buldan, oyunu 1329 nolu sandıkta kullandı. Sandık görevlileri ile selamlaşan Buldan, aynı okulda oy kullanan İstanbul'un eski Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'la merdivenlerde karşılaştı. Buldan ve Topbaş selamlaşarak birbirlerine 'hayırlı olsun' dileklerinde bulundu. Buldan, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Umuyorum barışa, özgürlüğe, katkı sunacaktır bugün kullandığımız oylar. Çok yoğun bir seçim temposundan çıktık. Türkiye'nin geleceği için her şeyi yaptık, çok şeyi söyledik. Biz görevimizi yaptık, ben inanıyorum halkımız da bugün görevini yapacak. Oyumu kullandım Diyarbakır'a geçeceğim" dedi.

Buldan oy kullandıktan sonra sosyal meyda hesabından, "İsmim kullanılarak sahte hesaplar üzerinden partimizin belirlediği stratejinin aksine işaret eden yalanlar söyleniyor. Bu yalanlara itibar etmeyin. Bu kirli oyunlar korkunun ifadesidir" paylaşımında bulundu.

HDP Eş Başkan Temelli sandık başında: Demokrasi ve barış adına önemli değişimler yaşayacağız

HDP Eş Başkanı Sezai Temelli oyunu Bakırköy'de Halil Vedat Fıratlı İlkokulu'nda kullandı.

Sandık görevlileri ile selamlaşan Temelli, oyunu kullandıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Oyumuzu kullandık. Tüm Türkiye'ye, halklarımıza, emekçilerimize, kadınlara, gençlere, mağdur olmuş halklarımıza hayırlı olsun diliyorum" dedi. Temelli, "İnanıyoruz ki Türkiye'de yarından itibaren demokrasi ve barış adına önemli değişimler yaşayacağız" diye konuştu.

Mansur Yavaş oyunu kullandı: Maalesef en düzeysiz seçimim olduğunu söyleyebilirim

İyi Parti'nin destekleyeceği CHP'nin Ankara adayı Mansur Yavaş, Emin Resulzade Anadolu Lisesi'nde oyunu kullandı. Yavaş, şunları kaydetti:

maalesef istemediğimiz şekilde bir seçim geçirdik. projeler konuşmak yerine maalesef bu üçünxcü seçimnim en düzeysiz seçim olduğunu söyleyebilriim.

"İnşallah güzel bir sonuç çıkacak. Seçmenin iradesi en büyük iradedir onun dışında konuşulanların hepsi boştur. Maalesef istemediğimiz şekilde bir seçim geçirdik. Projeler konuşmak yerine... Maalesef, bu üçüncü seçimim, en düzeysiz seçim olduğunu söyleyebiliriim. Bunun cevabını Ankaralı benim yerime verecektir."

Cumhur İttifakı'nın Ankara adayı Özhaseki oyunu kullandı: Millet ne derse o olur

Cumhur İttifakı'nın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Mehmet Özhaseki, Ankara Yenimahalle'deki Sofuoğlu İlkokulu'nda eşiyle birlikte oyunu kullandı. Gazetecilere açıklamada bulunan Özhaseki, parti içerisindeki Genelbaşkan yardımcılığı görevini hatırlatarak, "Sadece Ankara'yı değil Türkiye'yi takip edeceğim" dedi. Özhasek, seçimin devamını AKP Genel Merkezi'nde izleyeceğini belirtti. Özhaseki şunları kaydetti:

"Çok şükür kaza bela olmadan olgunluk içerisinde bu kampanya dönemini atlattık. Keşke üzüldüğümüz bazı şeyler olmasın diyoruz ama , bir kişinin bile burnunun kanamamasını demokratik bir olgunluk olduğunu düşünüyorum. Şimdiye kadar herkes söyleyeceklerini söyledi. Bundan sonra ortaya çıkacak olan sonuca herkesin saygılı davranması icap ediyor. Millet ne derse o olur. Bundan sonra faaliyetlerimizi yürütürüz diyerek temennide bulunuyorum. Bu ülkeye kötü gün göstermesin diye dua ediyorum. Seçim sonuçlarını parti genel merkezinde takip edeceğiz. Tüm Türkiye'yi takip edeceğim, sadece Ankara'yı değil."

Ekrem İmamoğlu oyunu kullandı

Eşi ve oğlu ile birlikte Beylikdüzü'ndeki Haldun Taner İlkokulu'na oy kullanmaya gelen CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye adayı Ekrem İmamoğlu oyunu kullandı. Eşi ve oğul ile kameralara poz veren İmamoğlu şunları kaydetti:

"Hayırlı olsun. Şehrimiz için İstanubul'muz için. bu bir yerel seçim ve gerçekten İstanbul için çok güzel bir netice olacağını tahmin ediyorum. hem İstanbul hem Türkiye'nin bütün kentlerinin güzel bir yönetimle buluştuğu, demokrasinin kucaklandığı, milletçe keyif aldığımız şehirlerin olmasını diliyorum. Umut ediyorum bir kişinin bile günün sonunda burnu kanamadan sağlıklı güzel bir seçim süreci yaşayalım."

Cumhur İttifakı'nın İstanbul adayı Binali Yıldırım oyunu kullandı

AKP ve MHP'nin kurduğu Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı AKP'li adayı Binali Yıldırım, eşi Semiha Yıldırım oyunu kullanmak için Tuzla'daki konutundan saat 11.25'de Aydınlı Mahallesi Emlak Konut Cemil Meriç İlkokulu ve Ortaokuluna geldi. Yıldırım oyunu sandığa torunuyla birlikte attı.

Yıldırım oyunu kullandıktan sonra okul önüne gelerek gazetecilere şu açıklamada bulundu:

"Değerli basın mensupları bugün İstanbul'da ve Türkiye'nin 80 vilayetinde ilçelerde beldelerde, köylerde, mahallelerde. Seçimlere oldukça yoğun bir ilgi olduğunu biliyoruz. Seçimler demokrasinin bayramıdır. Gelecek 5 yıl için genel yöneticilerimizi seçeceğiz. Hem Tuzla belediye başkanı, meclis üyeleri, hem de mahallemizin muhtarı için oy kullandık. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Seçimleri kardeşlerimizin birliğimizin ortak geleceğimiz İstanbul için hayırlara vesile olması için rabbimden niyaz ediyorum. Bu mutlu günde torunlarım bizi yalnız bırakmadılar. Altı taneler, iki tanesi kurayla belirlendi. Bizimkiler de dedesine oy istiyorlar. Gayet keyifli bir kampanya yürüttük. İstanbul'u iki kere neredeyse turladık. Çok güzel anılarımız, sohbetlerimiz oldu. İstanbulluları dinledik. İstanbul için hizmet etme, proje gerçekleştirme zamanı.

CHP'nin İzmir adayı Tunç Soyer oyunu kullandı: Asıl film şimdi başlıyor

CHP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tunç Soyer oyunu Seferihisar ilçesindeki Sığacık 80. Yıl Cumhuriyet Ortaokulu'nda kullandı.

Millet İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer oyunu Sığacık 80.yıl İlköğretim Okulu 1083 nolu sandıkta kullandı. Gazete Duvar'ın haberine göre ülkemiz ve İzmir için hayırlı olmasını dileğinde bulunan Soyer; ”Güzel bir maratondu, tatlı bir telaştı. Fragman bitti. Asıl film şimdi başlıyor. Aslında her seçim bir demokrasi sınavıdır. Herkesin bu sınavdan başarıyla geçeceğine inanıyorum” dedi.

Cumhur İttifakı'nın İzmir adayı Zeybekci, oyunu kullandı

AKP ve MHP'nin kurduğu Cumhur İttifakı'nın İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı AKP'li Nihat Zeybekci, oyunu Bornova Şehit Polis Mehmet Çelik Ortaokulu'nda kullandı. Zeybekci, İzmir'in kazanması için yola çıktıklarını, kazananın İzmir olmasını istediklerini söyledi.

Cumhur İttifakı'nın İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci, oyunu Bornova'da bulunan Şehit Polis Mehmet Çelik Ortaokulu'nda 2327 nolu sandıkta eşi Ayşen Zeybekci, oğlu Atilla Şükrü Zeybekci, kızı Fatma Özkan ve damadı İbrahim Emre Özkan ile birlikte kullandı. Zeybekci'ye, AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül ve MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin de eşlik etti. Oy kullandıktan sonra gazetecilere açıklama yapan Nihat Zeybekci, "Hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Kazanan İzmir olsun. İzmir kazansın diye yola çıktık. Biz gönüller yapmaya geldik diye yola çıktık. 4 aylık seçim kampanyasının sonunda oyumuzu kullandık. Milletin iradesinin üzerinde bugüne kadar hiçbir irade tanımadık. Milletimizin vereceği karar, saygı göstereceğimiz bir karar. Milletimiz isabetli bir karar verecektir. Diliyoruz ve temenni ediyoruz ki; İzmirimiz 21'inci yüzyıldaki şehirler yarışında yerini alsın. Onu hedefledik, onu amaçladık" dedi.

Türkiye ve millet için hayırlı olan seçim sonuçlarının çıkması temennisinde bulunan Nihat Zeybekci, şöyle devam etti:

"Tüm teşkilatımız, gerek AK Parti, gerekse MHP teşkilatına hakikaten il başkanlarının nezdinde üstün gayret ve çalışmalarından dolayı, bütün mensupları ile çok teşekkür ediyoruz. İzmir kazansın. Oyunuzu sadece ve sadece kendinize, İzmir'e ve geleceğinize verin."

Ahmet Türk:Halkımızın iradesine ipotek koyuldu; gereken cevabı verecektir

HDP’nin büyükşehir belediye eş başkan adayları Ahmet Türk ve Figen Altındağ oylarını kullandı. Türk, “Halkımızın iradesine ipotek koyuldu. İpoteğin kaldırılması konusunda halkımız gereken cevabı verecektir" diye konuştu.

Özgür Özel: Malatya'da hayatını kaybedenlere başsağlığı diliyoruz

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, oyunu Manisa'da kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri için oyunu kullanmak üzere eşi Didem Özel ile birlikte Manisa'nın Yunusemre ilçesindeki 23 Nisan Ulusal Egemenlik İlkokulu'na geldi. Burada vatandaşlar ve görevlilerle selamlaşan Özel, 1132 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Oy kullanma işlemi sonrası çıkışta gazetecilere açıklama yapan Özel, "Manisa huzur içinde, herhangi bir sıkıntı yaşamadan seçimlere devam ediyor. Şu ana kadar üzüntü veren tek haberi Malatya'nın Pötürge ilçesinden aldık. Saadet Partisi'nin bir sandık görevlisinin ve müşahidinin hayatını kaybettiğini öğrendik. Yakından takip ediyoruz ve başsağlığı diliyoruz" dedi.

İçişleri Bakanı Soylu oyunu kullandı: Bugün söz milletin

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, eşi Hamdiye Soylu ile birlikte, saat 08:00'de oyunu kullanacağı Gaziosmanpaşa'da Bağlarbaşı Mahallesi'ndeki Dobruca Ortaokulu'na geldi. Soylu ve eşi 1004 numaralı sandıkta oylarını kullandı. Bakan Soylu oyunu kullandıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bugün Türkiye'de bir demokrasi havası var. Sabah 07.00 itibariyle bir çok vilayette oy kullanma işlemi başladı. Geri kalan vilayetlerde de 08.00'de oy kullanma başladı. Şu ana kadar her hangi bir olay intikal etmiş değil. Ufak tefek olayların dışında. Bütün arkadaşlarımız güvenlik tedbirlerini aldılar. Milletimiz huzur içerisinde oyunu kullanacaktır. Bugün söz milletin"  dedi.

Bakan Soylu çıkışta bir süre vatandaşlarla sohbet etti, fotoğraf çektirdi. Soylu daha sonra eşiyle birlikte okuldan ayrıldı. 

 

İstanbul Valisi Yerlikaya oyunu kulllandı

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, oyunu Bakırköy'de Aybars Ak Ortaokulu’nda kullandı.
Eşi Hatice Nur Yerlikaya ile saat 09.45'te oy kullanacağı Aybars Ak Ortaokulu’na gelen Vali Yerlikaya, burada vatandaşlarla selamlaştı. Oy kullanacağı '1123' numaralı sandığa giden Vali Yerlikaya, eşinin oyunu kullanmasının ardından, kendisine verilen oy pusulası ve mühürle kabine girdi. Oyunu kullanan Vali Yerlikaya, seçimlerin hayırlı olması temennisinde bulundu.

Buca bağımsız başkan adayı Gürkan Emreoğlu oyunu kullandı

İzmir Buca Belediyesi Bağımsız Başkan adayı Gürkan Emreoğlu "Halkçı belediyecilik kazanacak" diyerek oyunu kullandı.

Fotoğraf: Evrensel

HDP Diyarbakır adayı Adnan Selçuk Mızraklı oyunu kullandı

HDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Adnan Selçuk Mızraklı, Cemil Özgür İlkokulu'ndaki 1152 no'lu sandıkta oyunu kullandı.

Oy kullanmadan önce açıklama yapan Mızraklı, "Hem bütün Türkiye halklarına hayırlı olsun hem de aydınlık yarınlara umut olsun diyorum. Hukukun gölgesinde, demokrasi ve adaleti tekrar perçinleyecek ve üretecek bir seçim atmosferi olması herkesin yararınadır. Bunu belirterek demokrasiye ve adalete vurgu yapıyorum" dedi.

DHA'nın aktardığına göre Mızraklı'nın oy kullandığı okulda, Avrupa Parlamentosu Yerel Yönetimler gözlemci heyeti de seçimleri takip etti.

Açlık grevindeki HDP milletvekili Dersim Dağ oyunu kullandı

Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması talebiyle 3 Mart’tan beri partisinin Diyarbakır il binasında açlık grevinde olan HDP Milletvekili Dersim Dağ, Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesindeki Mevlana İlkokulu’nda kurulan 1227 no'lu sandıkta oy kullandı. Dağ’a, HDP’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Hülya Alökmen Uyanık, Kayapınar Belediyesi Eş Başkan adayları Kezban Yılmaz, Necati Pirinççioğlu ve partililer de eşlik etti.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre Dağ, “Barışa ve kardeşliğe vesile olmasını diliyorum” diyerek oyunu kullandı.

Fotoğraf: Mezapotamya Ajansı

HDP'nin Kars adayı Ayhan Bilgen, Haydar Aliyev Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nde oyunu kullandı

HDP Kars Belediye Eş Başkan adayı Ayhan Bilgen, eşi ve çocuklarıyla birlikte Haydar Aliyev Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nde oyunu kullandı. Oy kullanma işleminin ardından açıklama yapan Bilgen, seçimlerin tüm Kars için hayırlı olmasını diledi. Bilgen’in açıklamaları şöyle:

‘’Kars için hayırlı olmasını diliyoruz. Sandığın iradesine sahip çıkmak demokrasinin olmazsa olmazıdır. Sandıkta değişimi sağlamak demokratik kültürün bir gereğidir. Evet zor bir kampanya geçirdik ama bugünün özellikle güven, huzur içerisinde geçmesini umut ediyoruz, temenni ediyoruz. Asla şımarmayacağız ve asla seçimi kazananın bütün Kars olduğunu unutmadan seçim sonucunu değerlendireceğiz. Seçim sonucu açıklandığında akşam tekrar birlikte olacağız.’’

Ovacık belediyesi Devrimci Güç Birliği adayları oy kullandı

Dersim'de Ovacık Belediyesi Devrimci Güç Birliği adayları Serpil Argın ve Kemal Dinlergüler oylarını kullandı.

Gül, oyunu Beykoz'da kullandı

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, oyunu Beykoz'da kullandı.

Çubuklu Mahallesi'ndeki Şehit İsmail Kefal İlkokulu'na eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte gelen Abdullah Gül, görevlilere kolaylıklar diledi. Gül çifti, oylarını "1145" numaralı sandıkta kullandı. Abdullah Gül, okuldan ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bir Türk vatandaşı olarak vatandaşlık görevimizi yerine getirdik ve oyumuzu kullandık. Memleketimiz, ülkemiz için hayırlı olsun" diye konuştu.

Abdullah Gül, vatandaşlarla fotoğraf da çektirdi.