Seçim 2024

Siyaset bilimci Prof. Dr. Erdoğan: YRP seçmeni inadına AK Parti’ye kaybettirmek için, DEM ve İYİ Partililer de "Kurum kazanmasın" diye İmamoğlu’na oy verir

27 Şubat 2024 06:41

Siyaset bilimci Prof. Dr. Emre Erdoğan, "YRP seçmeni inadına AK Parti’ye kaybettirmek için oy verir. Ama DEM ve İYİ Parti seçmeni, 'İmamoğlu kaybederse Kurum kazanacak' diyerek İmamoğlu’na oy verecek" dedi. Erdoğan, “Biz ülkeyi büyük bir belediyeye dönüştürdük. Cumhurbaşkanını halk seçiyor. Belediye başkanını da halk seçiyor. Meclis işlevsiz” eleştirisi getirdi.

Cumhuriyet’ten İklim Öngel’e konuşan Prof. Dr. Erdoğan, geçen seçimde ekonominin AKP’ye 5 puan kaybettirdiğini belirterek, “Partinin oyu düşmüş olsa da, blok oyu sabit kalıyor. 31 Mart’ta AK Parti’de birkaç puan oy kaybı bekliyorum. Ama sonuçta o oy MHP’ye giderse, blokun oyu aynı kalır. O zaman da blok içi kayma olduğu için bunun etkisini görmeyiz” değerlendirmesinde bulundu.

“YRP, AK Parti’yi tehdit ediyor, Cumhur İttifakı’nda blok içi geçiş olmazsa oylar buraya kayar”

“Ben Türkiye siyasetini yan yatmış bir ‘T’ şeklinde gözümde canlandırıyorum” diyen Erdoğan, şunları kaydetti:

“T’nin kısa ucunun üst tarafında CHP var. Güney tarafında AK Parti var. T’nin uzun kolunda yan yatmış tarafında en uzakta HDP var. Öteki tarafta da Yeniden Refah Partili (YRP) bir radikal sağ var. MHP bu aksın güneyinde kalıyor. İYİ Parti de üstünde kalıyor. MHP, AK Parti’ye çok yakın. Sadece bu geçerli olursa, AK Parti’den kaçan oyu MHP yakalıyor. Yani hem AK Parti’den hem MHP’den kaçması lazım. Bir de yukarıda onu yakalayacak birisi olması lazım.

Yeniden Refah Partisi yeterince ‘dincilik’ yapmayan AK Parti’yi tehdit ediyor. Cumhur İttifakı’nda blok içi geçiş olmazsa, bu oy YRP’ye kayar. Karşıya geçmesi çok zor.

“Kurum ve İmamoğlu oy kaybetmeme niyetindeler “

Kurum ve İmamoğlu birbirinin seçmenlerinden oy alma konusunda çok iddialı değiller. Oy kaybetmeme niyetindeler. Kurum YRP’ye oy kaybetmemeye çalışıyor. İmamoğlu ise yukarıda ittifak olmadığı için tabanda bir ittifak kurmak istiyor.”

CHP yorumu: Güven yıprandı, ortadan ikiye bölünmüş bir parti var

Erdoğan, “Kamuoyu önündeki tartışmalar CHP’yi nasıl etkileyecek?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Öncelikle güven yıprandı. Umutsuzluk hâkim. Kurultay sonrasında ortadan ikiye bölünmüş bir parti var. Ayrıca parti içinde tasfiye gerçekleşiyor. İki konuda çok büyük kusur oldu. Biri; garanti yerler en son açıklandı. İkincisi, genel merkez karar verdi. Hangi prensiple adayları belirliyorlar?

Anketle aday belirlenmez. Aday belirlemede ankete güvenilmez. Hatay’da bir gecede anket yapılamaz. Yapılsa da sağlıklı olmaz. Zaten Hatay’da anket de yapılmaz. Sokak, telefon, evde insan mı var? Nereden buluyorlar da yapıyorlar. Diyelim anket yapıyorsunuz. Telefondaki doğru mu söylüyor? Dünyada anketi, kararlarını meşrulaştırmak amacıyla sağcılar kullanır. Derler ki ‘Ben Irak’a saldırıyorum. Halkın yüzde 65’i destekliyor.’ Bunu sahte seçim olarak kullanırlar.”

"Ülke büyük bir belediye”

Erdoğan, “Biz ülkeyi büyük bir belediyeye dönüştürdük. Cumhurbaşkanını halk seçiyor. Belediye başkanını da halk seçiyor. Meclis işlevsiz. Ülke büyük bir belediye” eleştirisi getirdi.