Gündem

Sırrı Sakık, EMEP, TİP ve SMF’nin DEM Parti’ye karşı ittifak kurduğunu savundu: Devrimci dayanışmanın hukuku böyle mi olmalı?

Sosyalist partiler 31 Mart yerel seçimleri için ittifak kararı aldıklarını açıkladı

25 Ocak 2024 10:03

DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık, Tunceli'de Türkiye İşçi Partisi, Emek Partisi, Sosyalist Meclisler Federasyonu, Emek ve Özgürlük Cephesi’nin 31 Mart yerel seçimlerine yönelik aldıkları işbirliği kararını, DEM Parti'ye karşı ittifak olarak değerlendirdi; "Devrimci dayanışmanın hukuku böyle mi olmalı?" diye tepki gösterdi.

Sakık sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Devletin tüm imkanlarına, gücüne, kayyum politikalarına ve yeni ittifaklara rağmen DERSİM’i ve daha birçok yeri halkımızın desteğiyle kazanacağız! AMA Kürtler sırf devrimci dayanışma adına Gaziantep’te vekillik hakkını EMEP’e verdi. Kanımız ve canımızla kazandığımız mevzilerdir oralar. Devrimci dayanışma hukuku gereği çok zaman mücadele birliği sağlandı. Seçilir seçilmez DEM’den ayrılıp kendi yollarına devam ettiler. Şimdi de gelinen nokta daha önce kıl payı kaybettiğimiz Dersim’de DEM Parti’ye karşı ittifakın kurulması. Devrimci dayanışmanın hukuku böyle mi olmalı?" ifadelerini kullandı.

Tunceli'de TİP, EMEP, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) ve Emek ve Özgürlük Cephesi (EÖC), 31 Mart yerel seçimleri için ittifak kararı aldıklarını açıkladı.

İttifak yapan sosyalist parti ve oluşumlar adına ortak açıklamayı EMEP İl Başkanı Ergun Tekin’in okuduğu açıklama şöyle:

“Somut olarak Dersim merkez, ilçeler ve bir beldeyi kapsayan ortak program, ortak yönetim ve ortak protokolün en doğru, birleştirici ve demokratik bir ittifak olduğunu savunuyoruz. Bu tutum etrafında birleştiğimizi buradan halkımıza ilan ediyoruz.

“Dersim özgülünde gerçekleşen yerel seçimler ittifakı da bu genel politik tutumumuzun bir sonucu olarak olgunlaşmış bulunmaktadır. Burjuva cephesinin durumunu takip etmekle birlikte mücadelemizin varlık gerekçesi olan demokratik, sol, sosyalist cephenin sürece dair hazırlık ve politikaları sorumluluğumuzun esasını oluşturmaktadır.

“İktidarın etkisi altında tutmaya çalıştığı bütün kurumlarıyla, toplumsal yapı ve dokudaki değişim çalışmalarıyla halkımızın tarihsel belleğini zayıflatmasına ve politik mevzilerini ele geçirmesine asla izin vermeyeceğiz.

“İttifakı oluşturan halk güçleri olarak emeği, üretimi ve şeffaflığı merkeze koyan bir tutumla demokratik, halkçı bir belediyecilik anlayışında hareket edip, halk güçlerinin en geniş demokratik ittifakını örerek burjuva belediyeciliğine karşı halkın alternatif belediyeciliğini birlikte oluşturacaklarını.

“Yukarıda özetlemeye çalıştığımız politik muhteva doğrultusunda hareket ederek, Dersim’in bütün birikimlerini ve kazanımlarını merkeze koyarak, sahiplenerek ve ayrımsız tüm devrimci, demokratik, ilerici ve yurtsever dinamikleri kapsayan, Dersim’in tarihsel, siyasal ve sosyolojik gerçekliği ve özgünlüğünü esas alan en geniş demokratik ittifakı savunarak kazanımla çıkmak tek politik doğrultumuzdur.

“Bu kazanımları tereddütsüz savunmaktayız. Olumsuzluk ve eksikliklerimizi aşmak, doğrularımızı ve ileri birikimlerimizi sahiplenerek çoğaltmak politik doğrultumuzdur. Çağrımız Dersim halkına ve tüm demokratik güçleredir; halkın birliğini, çıkarını ve kazanımlarını merkeze koyan bir siyasetle ve ortak program, ortak yönetim ve ortak protokolü kapsayan demokratik ittifak süreciyle birleşmeye ve Dersim halkının taleplerine kulak vermeye çağırıyoruz.”