Ekonomi

Şirketlerin kredi notlarıyla Türkiye'nin notu arasındaki fark açılıyor; Fitch Migros’un kredi notunu da AAA yaptı

28 Temmuz 2021 15:50

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Migros’un ‘AA(tur)’ olan ulusal uzun vadeli kredi notunu en yüksek not olan ‘AAA(tur)’a yükseltti. Fitch, Türkiye Cumhuriyeti’nin kredi notunu ise BB- olarak belirlemişti.

Migros 2021 yılının ilk 6 ayında online yatırımlarının yanı sıra, 140 yeni mağaza açtı ve coğrafi yaygınlığını artırarak yatırımlarını sürdürdü. Fitch Ratings, raporunda Migros’un borçluluğunun azaltılması ve FX riskinin kapatılmasının neticesinde şirketin finansal risk profilinin önemli ölçüde iyileşmesinin not artışında etkin olduğunu ifade etti.

Yükseltme gerekçesi

Fitch Ratings, raporunda Migros’un borçluluğunun azaltılması ve FX riskinin kapatılmasının neticesinde şirketin finansal risk profilinin önemli ölçüde iyileşmesinin not artışında etkili olduğunu ifade etti. Ayrıca, tüketici harcamalarının dalgalandığı zamanlarda gelir ile marjların korunması ve sürdürülebilir pozitif serbest nakit akımı yaratılması da kredi notunu destekleyen unsurlar olarak açıklandı. Rapora göre Migros’un kredi notu, gıda perakende sektöründeki pozisyonu ve rekabetçi baskılara karşı direnç sağlayan, dijital dönüşümü gerçekleştirerek kendine özgü değer yaratma gücünü yansıtıyor.

Raporda, Migros’un kapatılan kur riski, borçluluğu azaltma konusunda gösterdiği güçlü irade ve bunu açıkça ortaya koyması, gerçekleştirilen varlık satışlarının borçluluğun azaltılmasında kullanılması, Migros’u sektörde farklılaştıran, kendine özgü değer yaratma becerisi, güçlü online operasyonları, markalı ürün tedarikçileri ile olan kuvvetli ilişkileri, geniş ve rekabetçi fiyatlı ürün çeşidi ve serbest nakit akımı yaratmadaki kabiliyeti kredi notuna ilişkin destekleyici faktörler olarak sayıldı.