Dünya

Şiddetli yağışlar sebebiyle Somali'de binlerce kişi su baskınlarında mahsur kaldı

Ülke genelinde etkili olan şiddetli yağışlar ve sel baskınları binlerce insanı yerinden etti.

07 Kasım 2023 12:40

T24 Dış Haberler

Somalili yetkililer, şiddetli yağışların ülke çapında binlerce kişinin mahsur kalmasına ve çok sayıda kişinin evlerinden olduğunu açıklarken, yağışların sel baskınlarını tetiklemesinin ardından acil durum ilan etti. 

Doğu Afrika ülkesindeki şiddetli yağmur, insani bir krizi tetikleyen birkaç yıl süren kuraklık ve ardı ardına gelen başarısız yağmur mevsimlerinin ardından geldi. Araştırmalar, kuraklığın insan kaynaklı iklim krizi nedeniyle daha olası hale geldiğini gösteriyor. Somali Afet Yönetim Ajansı, ülkenin başbakan yardımcısından alıntı yaparak, normalden daha şiddetli olması beklenen sağanak yağmurlar nedeniyle oluşan sel felaketinden bu yana 10 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. 

Jubaland'da taşan Juba Nehri boyunca yer alan köylerde yaşayan 2 bin 400 kişinin sel sularına hapsolmasından endişe edilirken, yerel yetkililer ana şehirle bağlantısı kesilen ve yerel malzemelerini yenileyemeyen 14 binden fazla aile için acil destek çağrısında bulunuldu. BM ajansına göre Hirshabelle , Puntland, Galmudug ve Güney Batı gibi diğer bölgeler de ölümcül sellerden ağır şekilde etkilendi. 

Selden en çok etkilenenler Güney Batı ve Jubaland eyaletleri oldu; her eyalette 200 binden fazla insanın etkilendiği açıklandı. Gaalkacyo semtinde elektrik ve internet bağlantılarının kesildiği bildirildi. Galmudug eyaletindeki selde ise iki genç kız ve bir erkek çocuğunun sel sularında kaybolduğu bildirildi. Benzer kayıplar Güney Batı'nın Berdale bölgesinde de kaydedildi.