Ekonomi

Şeref Oğuz: ENAG’ı, İTO’yu tercihimiz, TÜİK’in ketumluğundan...

07 Şubat 2024 10:10

Ekonomim yazarı Şeref Oğuz, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), her yıl olduğu gibi bu yıl da ocak ayı verileriyle birlikte enflasyon sepeti güncellemesiyle ilgili yazdı. Oğuz, "ENAG’ı, İTO’yu tercihimiz, TÜİK’in ketumluğundan..." dedi. 

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK; her yıl ocak ayında endekslerini revize ettiğini ve sepetini güncellediğini hatırlatan Oğuz, yazısında şunları söyledi: "Bu yıl da fiyat derlenen yerleşim, iş yerleri, endeks sepetinde yer alan ürünler ve ağırlıklarıyla ürünlerin tanımlarını yeniledi. Göze çarpan değişiklik, sorun çıkaran (!) maddelerin ağırlığının azaltılması olmuş.

Votka, kadın montu, düğün, nişan ve benzeri toplantılar için salon kirası sepete eklenen maddeler oldu. Sepetten sadece çocuk ayakkabısı (deri veya suni deri) kalemi çıkarıldı. Ana grup ağırlıklarına bakıyoruz; gıda ve alkolsüz içeceklerin ağırlığı %25,43’ten %24,98’e, konutun ağırlığı %16,61’den %14,2’ye gerilerken, ulaştırmanın ağırlığı %15,08’den %17,35’e yükselmiş.

Merkez Bankası Başkanı’nın kapıcısına dek tanıdık. Hatta TÜİK yerine kapıcısı Sadık Abi’yi kullandığını da gördük. Oysa TÜİK başkanı tanınmaz. Ürettiği işsizlik ve enflasyon gibi verilerle sefalet endeksi gibi kötü verilerle gündemdedir. Yetmezmiş gibi bazı verilerin şeffaflığına son verir.

Hâlbuki bizim TÜİK’e güvenmeye ihtiyacımız var. ENAG’ı, İTO’yu tercihimiz, TÜİK’in ketumluğundan… Misal çıksa ürettiği enflasyon rakamlarının metodolojisini açıklasa, ekonomistler ve medyanın karşısında bu verilerin namusuna sahip çıksa, bizler de sorarak tatmin olacak ve kendisine kamuoyu desteği verebileceğiz."

Yazının tamamı için tıklayın.