Ekonomi

Şenol Babuşcu: Dolar/TL, Cumhur İttifakı kazanırsa 29'a çıkar; Millet İttifakı kazanırsa 19-21 arasında konumlanır

Babuşcu, "Seçim iki ay sonra olsaydı, Merkez Bankası’nın dayanacak gücü kalmayacaktı" diye konuştu

10 Mayıs 2023 12:00

Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, dolar/TL'nin, Cumhur İttifakı'nın seçimleri kazanması durumunda 29'a çıkacağını, Millet İttifakı kazanırsa ise 19-21 seviyeleri arasında konumlanacağını söyledi.

Babuşcu, Birgün'den Havva Gümüşkaya'ya konuştu. Babuşcu, aylardır döviz kurunun baskılandığını belirterek, "Son 8 ay Merkez Bankası’nı daha da zayıflattı. Rezerv kalmadı. Yolun sonuna geldik aslında. Seçim iki ay sonra olsaydı, Merkez Bankası’nın dayanacak gücü kalmayacaktı" dedi. 

"Merkez Bankası'nın silahı tükendi"

Merkez Bankası'nın rezervlerinin azalmasıyla silahının tükendiğini söyleyen Babuşcu, "Merkez Bankası’nın elindeki döviz efektif değil. Yani elinde nakit dövizi yok. Onun için Kapalı Çarşı’dan döviz toplatıyor. Bankalar da Merkez Bankası’ndan döviz alamadığı için vatandaşa 'bugün git yarın gel' diyor. Piyasa dengeleri bozulursa böyle çözümler çıkıyor ortaya. Seçim sonrası bu baskı kalktığında döviz piyasası da normale dönecektir" diye konuştu. 

Dolar/TL tahminleri

Babuşcu, seçim sonrası döneme ilişkin döviz kuru tahminlerini paylaşırken, şu ifadeleri kullandı:
 

"Birinci seçeneğe bakacak olursak, kurlar bugüne kadar baskı altında tutuldu. Baskı altında tutulamaz duruma geldi. Çünkü rezervler yok artık. O nedenle AKP hükümeti kurları serbest bırakacak, baskıyı kaldıracak. Daha doğrusu kaldırmak zorunda kalacak. Böyle olursa kurların 25-26 seviyelerine doğru çıkacağını tahmin ediyorum. Maksimum seviyeye yılsonuna kadar çıkacağını ve 29 liraya kadar ulaşacağını düşünüyorum. Bu da enflasyon olarak geriye dönecek. Döviz kurunun bu seviyelere yükselmesi yıl sonu enflasyonuna 20-30 puan etki eder.

İkinci seçeneğe bakacak olursak da Millet İttifakı’nın seçimi kazanması. Ben kurların aynı seviyelerde kalacağını düşünüyorum. 19,00-21,00 arasında konumlanacaktır. Yabancı sermaye ciddi beklenti içinde."

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "300 milyar dolar temiz sermaye" sözünü hatırlatan Babuşcu, "Kendileri de 300 milyar dolarlık bir yabancı sermaye girişinin olacağından bahsediyor. Ancak bu para bir anda gelmez. İki-üç yıllık bir süreçte gelir. Bu girişlerle döviz kurunda aşağı yönlü bir baskı yapacaktır.

Fakat, 'döviz kuru 15 liraya inecek' beklentisi de gerçekleşmez. Eğer gerçekleşirse kurun 30 liraya yükselmesinden daha kötü bir senaryo olur. İhracat yarıya iner, ithalat üç katına çıkar. Cari işlemler açığı finanse edilemez bir boyuta gelir. Ciddi bir kriz içinde kriz daha yaşarız" değerlendirmesini yaptı. 

KKM için "ucube" nitelemesi

Kur korumalı mevduat (KKM) için "ucube" nitelemesini yapan Babuşcu, "Millet İttifakı iktidara gelirse bu uygulamaya son vereceğini söylüyor. Yalnız acele edip, apar topar son verirlerse ciddi bir tehlike. KKM, Kılıçdaroğlu’nun kucağına bırakılmış bir atom bombası. Her an patlayabilir. Nasıl ki bomba imha uzmanları, bir bombaya büyük titizlikle yaklaşıyor, tüm önlemlerini alarak bombayı imha ediyorlarsa bu titizlikle yaklaşıp bombanın imha edilmesi gerekiyor" diye konuştu.