Ekonomi

Sendikalar asgari ücrete ne kadar zam bekliyor?

Kamu-İş asgari ücretin 6 bin 779 ila 7 bin lira arasında olması gerektiğini belirtirken, DİSK, iki kişinin çalıştığı bir eve en az 20 bin lira girebilmesi gerektiğini açıkladı

28 Haziran 2022 16:04

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine Toplantısı'nın ardından asgari ücrete ilişkin "Talimatı verdim. Hafta sonuna kadar biteceğini düşünüyorum" demesinin ardından milyonlarca çalışanın gözü yarın gerçekleştirilecek asgari ücret tespit komisyonu toplantısına çevrildi.

Sözcü'den Gamze Bal'a konuşan sendika başkanları ise asgari ücrete bekledikleri zam oranlarını açıkladı.

"6 bin 779 - 7 bin TL arasında olmalı

Yeni asgari ücretin belirlenmesinde açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarının dikkate alınması gerektiğini ifade eden Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Başkanı Mehmet Balık, “Siyasi çevrelerden ve kulislerden, hükümetin ve işverenlerin kafasındaki yeni asgari ücret tutarının 5 bin TL olduğunu duyuyoruz. Resmi enflasyon bile yüzde 73,5” dedi.

Bizim konfederasyonumuzun hesapladığı açlık sınırı haziranda 6 bin 779 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 20 bin 140 TL’ye ulaştı” diyen Balık, “Belirlenecek asgari ücret de en az 6 bin 779 TL-7 bin TL aralığında olmalı” diye konuştu.

"Bir eve en az yoksulluk sınırı girebilmeli"

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise “Sadece enflasyon farkı yetmez. En başta gıda enflasyonu dikkate alınmalı. Açlık ve yoksulluk sınırının geldiği seviyeler dikkate alınmalı. Ayrıca asgari ücret büyümeden, milli gelir artışından da payını alabilmeli” diye konuştu.

Çerkezoğlu, belirlenecek asgari ücretin tutarına ilişkin ise “Bir evde iki kişi çalıştığı zaman o eve en az yoksulluk sınırı girebilmeli” dedi.

Çerkezoğlu ayrıca asgari ücretin 3 ayda bir belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Açlık sınırı 6 bin 391, yoksulluk sınırı 20 bin 818 lira

Türk-İş'in bugün açıkladığı haziran ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre açlık sınırı 6 bin 391, yoksulluk sınırı 20 bin 818 lira oldu.

Gıda enflasyonu ise yüzde 117 olarak belirlendi.

TIKLAYIN: Türk-İş: Açlık sınırı haziranda 6 bin 391, yoksulluk sınırı 20 bin 818 lira oldu