Gündem

Sedat Ergin: Üç ülkeden Fırat'ın doğusunda ABD'ye tavır

17 Eylül 2019 11:10

Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin, dün Ankara'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleştirilen Suriye gündemli üçlü zirve hakkında bir yazı kaleme aldı. 

Ergin zirveden sonra yayımlanan bildirde yer alan ifadelerin Türkiye, İran ve Rusya'nın Fırat'ın doğusunda ABD'ye karşı tavır aldığını gösterdiğini belirtti. 

Ergin'in yazısının ilgili bölümü şöyle: 

Bir başka önemli konu, tarafların Fırat’ın doğusuna bakışlarıyla ilgilidir. Üç lider, bildiride aralarındaki önemli bir ortak payda olarak “gayrimeşru özyönetim teşebbüsleri dahil olmak üzere, terörle mücadele kisvesi altında sahada yeni gerçeklikler yaratılması girişimlerini reddederek, Suriye’nin toprak bütünlüğünü zayıflatmayı amaçlayan ve komşu ülkelerin güvenliğini tehdit eden ayrılıkçı gündemlere karşı durma kararlılıklarını” vurgulamıştır. Burada mesaj çok açık bir şekilde ABD’ye ve onun sahadaki müttefiki olan PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD/YPG’ye gidiyor. Üç ülke, böylelikle PYD/YPG kontrolündeki özerk yönetime karşı açık bir tavır alıyor.


Ergin'in "Yedi başlıkta Ankara zirvesinin dökümü" başlıklı yazısına buradan ulaşabilirsiniz