Hürriyet yazarı Sedat Ergin, Almanya’daki seçimlerin ardından Türkiye ile ilişkilerin nasıl şekilleneceğini değerlendirdiği bugünkü yazısında, “Ankara’nın gündeminde bu kez Berlin ile diyalog meselesi var” diye yazdı.
Türkiye’nin AB’ye tam üyelik sürecinde Almanya’nın rolünü özetleyen Ergin, “Önceki gün yapılan seçimlerde az bir farkla Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) birinci gelmiş olması ve bu partinin adayı Olaf Scholz’un muhtemel bir koalisyonun başbakanlığı için daha şanslı konumda bulunması, tüm üyelik sürecinde girilen olumsuz süreci tersyüz edebilme gibi bir potansiyel taşımıyor ne yazık ki” ifadelerini kullandı.
Ergin devamında şunları kaydetti:
Geride kalan seçim kampanyasının dikkat çekici bir yönü, Türkiye’nin tam üyeliği projesinin Alman partilerinin çoğunluğu açısından artık büyük ölçüde gündemden çıkmış olmasıdır. Örneğin bir önceki seçimde (2017) Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin önemini vurgulamayı ihmal etmeyen Sosyal Demokratlar, bu kez seçim bildirgelerinde bu hedeften hiç söz etmemeyi tercih etmiştir. Türkiye ile AB arasında diyaloğun önemine kuvvetli bir vurgu olsa da tam üyelik perspektifi yer almıyor sosyal demokratların yeni vizyonunda.
Almanya’nın bundan sonraki başbakanı olması muhtemel görülen Olaf Scholz da kampanya sırasında Türkiye söz konusu olduğunda, iki ülke arasında özel bağlar, yakın ilişkiler ve demokrasi gibi temaları telaffuz etmiş olmasına karşılık, tam üyelik konusuna değinmekten uzak durmuştur. Kendisinin geçen hafta Hürriyet Avrupa’dan Ahmet Külahçı’ya mülakatı, bu bakımdan fikir vericidir. Anlaşılan bu konudan söz etmenin seçmen tabanında oy kaybettireceği endişesi, artık SPD’yi bile geleneksel pozisyonunu tekrarlamaktan alıkoyuyor.
Yazının tamamını okumak için tıklayın.
TIKLAYIN - Almanya'da resmi geçici sonuçlara göre birinci parti olan SPD'nin adayı Olaf Scholz, koalisyonu kimlerle kuracağını açıkladı
TIKLAYIN - Almanya seçimleri: Öne çıkan koalisyon senaryoları neler?