Gündem

Sedat Ergin: 15 Temmuz davalarının görünmeyen mağdurları erler

"Ordudaki mağduriyetler giderilmeli ve insanların itibarları iade edilmeli"

17 Temmuz 2019 10:41

Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin, bugünkü yazısında 15 Temmuz darbe girişimi davalarında mağdur olan erleri yazdı. Ergin, ağır ceza mahkemelerinde yargılanan sanıklar arasında beraat edenlerin oranının yüzde 38 olduğunu söyledi. Beraat kararına bakarak ordudaki mağduriyetlerin telafi edilmesi ve bu insanların itibarlarının iade edilmesi gerektiğini söyledi. 

Ergin, "Özellikle merakımı çeken bir husus, beraat eden sanıkların rütbelerine göre dağılımıydı. Bu dağılımı incelediğimde, 15 Temmuz yargılamalarında oran olarak en büyük mağduriyeti yaşayan gruplardan birinin darbe gecesi FETÖ’cü komutanlar tarafından emir verilerek sahaya sürülen ve kendilerini darbe faaliyetinin ortasında bulan erler olduğunu gördüm. Savcılar, darbe fiiline katıldıkları iddiasıyla bu erlerin çoğuna muhtelif suçlar isnat etmiş, mahkemeler ise kovuşturma sürecinin sonunda büyük çoğunluğunun masumiyetine kanaat getirerek beraat vermiştir. Bu verilere göre, darbe davalarında beraat eden 2 bin 609 sanıktan bin 144’ü er rütbesinde. Bir başka anlatımla, beraat eden erler yüzde 44 ile bu kategorideki en kalabalık grubu oluşturuyor" ifadesini kullandı. 

Ergin, askeri öğrencilerin yalnızca 90'ının beraat ettiğinin altını çizerek, "Bu, toplam beraat kararları içinde yüzde 3.5 gibi bir orana denk geliyor. 61 askeri okul öğrencisi ağırlaştırılmış müebbet cezası alırken, 276’sı müebbet ve 17’si ise değişen sürelerde hapis cezası almış" dedi.

Yazının devamı için tıklayın