Gündem

Seçmen kağıdı olmadan oy kullanmak mümkün mü?

30 Mart 2019 15:25

Son yıllarda seçimlerin eksik olmadığı Türkiye'de vatandaşlar pazar günü bir kez daha sandık başına gidecek. Gelecek 4.5 yılda bir daha seçim olmayacağı başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere çok sayıda hükümet yetkilisi tarafından dile getirilirken; vatandaşlar ise yerel seçimler için sandık başına gitmeden önce son hazırlıklarını yapıyor. 

Seçmenlerin aklında çok sayıda soru da var. Bunlardan ilki nerede oy kullanacakları, bir diğeri ise seçmenlerin bir kısmına iletilen, diğerlerine ise iletilmeyen seçmen kağıtlarının oy kullanmak için gerekli olup olmadığı. 

Yüksek Seçim Kurulu, oy kullanma hakkına sahip yaklaşık 57 milyon seçmen için bir sorgulama sayfası açtı. Seçmenleri YSK'nın sayfasına girerek, "Nerede oy kullanacağım" sorusuna yanıt bulabilir. Henüz hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenemeyen seçmenler sandık sorgulama bilgilerine bu adresten ulaşabilir. 

Seçmen kağıdı ise sadece seçmeni yönlendirici, hangi okulda, hangi sandıkta oy kullanacağı konusunda bilgilendirici bir vasıf taşıyor. Oy kullanacağınız sandığı ve okulu öğrendiğiniz takdirde seçmen kağıdına gerek yok.

Oy verirken yanınızda neler bulundurmalısınız?

Oy verme günü yanınıza T.C Kimlik Numaralı; T.C Kimlik kartı, nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, pasaport, evlenme cüzdanı, resmi dairelerce verilmiş kimlik kartı vb. resimli ve resmi nitelikli belgeyi almayı unutmayın!


T24 seçim akşamı canlı yayında