Gündem

“Seçmen, CHP’ye iktidar olma mesajı verdi”

31 Mart’ın ardından CHP’li başkanlara sunum yapıldı

05 Mayıs 2019 07:23

CHP’de 31 Mart seçimlerinde elde edilen başarıya ilişkin belediye başkanlarına bir sunum yapıldı. Sunumda, “Seçmen CHP’ye, ikinci parti olmayı kanıtlaması ve büyükşehirleri iyi yönetmesi durumunda birinci parti olmayı verebileceğinin işaretini de gösterdi” denildi.

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre, Türkiye Etki Araştırmaları Merkezi’nden Mehmet Ali Çalışkan’ın seçim sonuçlarına ilişkin yapılan araştırmalardan hareketle belediye başkanlarına yaptığı sunumda özetle şu unsurlar yer aldı:

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine destek hâlâ yüzde 50’nin üzerinde olmasına karşın büyükşehirlerin CHP’ye geçmesi yeni bir denge mekanizması kurulduğunu gösterdi. Seçmen, yönetimde çeşitlilik olmasını ve bir denge kurulmasını istedi. 

Yerel seçimlerde CHP’ye uzun süredir verilmeyen vize verildi. Seçmen CHP’ye, ikinci parti olmayı kanıtlaması ve büyükşehirleri iyi yönetmesi durumunda birinci parti olmayı verebileceğinin işaretini de gösterdi.

Geçmiş seçimlerde AKP’ye oy veren kesimler arasında esnaf, yaşanan ekonomik krizin etkisi ve CHP’nin söylemi ekonomi üzerine kurması nedeniyle CHP’ye oy verdi. Genel anlamda AKP’ye oy veren kitleden CHP’ye büyük bir kayma olmamasına karşın esnafın oyu çarpan etkisi yaptı. CHP’ye bu seçimlerde ilk kez oy veren esnafın yüzde 1 olan oyu sandıkta etkilediği kesimlerle birlikte yüzde 2’ye çıktı. Esnafın yanı sıra CHP’ye oy veren ikinci kesim de işsizler oldu.