Gündem

Seçil Erzan davasında Denizbank yöneticileri hâkim karşısında: "En çok Semih ve Arda gelmiştir"

29 Mayıs 2024 12:18

Güncelleme: 30 Mayıs 2024 01:28

Eski Denizbank çalışanı Seçil Erzan'ın yargılandığı davada banka yöneticileri tanık olarak dinlendi. Güvenlik görevlisi, "En çok Semih ve Arda gelmiştir. Aralarında bir gerginlik görmedim" dedi. 

Aralarında Fernando Muslera, Arda Turan, Emre Belözoğlu, Selçuk İnan, Semih Kaya gibi ünlü futbolcuların da bulunduğu toplam 21 kişiyi dolandırdığı gerekçesiyle yargılanan eski Denizbank çalışanı Seçil Erzan beşinci kez hakim karşısına çıktı.

Kamuoyunda ‘yüksek karlı gizli fon’ olarak bilinen davada, önceki duruşmada bitmediği için Denizbank yöneticilerinin tanık ifadelerine devam ediliyor.

İstanbul Adliyesi 41. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden duruşmaya avukatların ilgisi önceki duruşmalara göre daha az oldu. Davanın başından itibaren duruşmaya katılan futbolcu avukatlarının bir kısmı, Denizbank yöneticilerinin dinlendiği duruşmalarda mahkemeye katılmadı. Duruşmada banka içinde kamera kayıtlarından elde edilmiş görüntülerde kimlerin olduğunun tanıklar tarafından teşhis edilmesi istendi.

Kimler hakkında ne kadar ceza isteniyor?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Galatasaraylı eski futbolcular Selçuk İnan, Emre Çolak, Emre Belözoğlu, Arda Turan, Fernando Muslera ile Buse Terim, Buse Terim'in eşi Volkan Bahçekapılı, eski kulüp tercümanı Musa Mert Çetin ve Emre Çolak'ın kardeşi Emrah Çolak gibi 21 isim şikayetçi olarak yer alıyor.

Seçil Erzan için 'Özel Belgede Sahtecilik' ve 'Tacir veya Şirket Yöneticisi Olan ya da Şirket Adına Hareket Eden Kişilerin Ticari Faaliyetleri Sırasında Dolandırıcılık' suçlarından istenen ceza oranı da 77 yıldan 252 yıla kadar hapis talebine çıktı. Diğer sanıklar Ali Yörük, Kerem Can, Hüseyin Eligül, Nazlı Can, Atilla Yörük ve Asiye Öztürk'ün ise aynı suçlardan 3 yıl ile 85 yıl arasında değişen oranlarda hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

"Resmen tiyatro"

Gazete Duvar'dan Osman Çaklı'nın aktardığına göre, avukatlar, tanıklara çoğunlukla bankacılık sisteminin nasıl işlediğiyle ilgili sorular yöneltti. Bankada usulsüz bir işlem sonrası hiyerarşik olarak yapılması gerekenler ve Erzan olayında ne yapıldığı ifadelerle kayıt altına geçirildi.

Seçil Erzan'ın avukatları para sayma makinelerinden geçen paraların seri numaralarının bankaya kaydedildiğiyle bilgi talep edilmesi istendi.

2015 yılından itibaren Denizbank'ta bireysel mevduat danışmanı çalışan Çiğdem Kuzu, Seçil Erzan ile yaklaşık bir yıl çalıştığını söyledi. Bankada yaşananlarla ilgili ne duyduğu, ne kadar bilgisi olduğu sorulan Çiğdem Kuzu, ifadesinde şunları söyledi:

"Seçil Erzan'ın odasına girip çıkanlar dikkatimi çekmedi. Şube müdürlerini arkadaşları, akrabaları ziyaret eder. Bu yüzden önceki şube müdürlerine göre farklılık görmedim. Arda Turan'ın kredisi hakkında Seçil Hanım talimat verdi. Kredi girişini ben yaptım. Ancak kimin onayladığını bilmiyorum. Bizim müşterilerimiz hep yüklü meblağı olan kişiler. Ancak ben özel olarak isimleri geçenlerle ilgilenmedim."

Mahkeme başkanının "'Ben bankanıza para yatırdım' diyen oldu mu?" ve "Bu olaylardan nasıl haberiniz oldu?" sorularına Kuzu şu yanıtı verdi: "Müşteriye özel fonlar var ancak bu bilgi bizde yok. Çünkü çok yüksek miktarlar söz konusu. Ancak bana kimse böyle bir şey sormadı. Bankamızda hesap açmadan kimse fona katılamaz. Volkan Bahçekapılı ve Emre Belözoğlu geldi. Volkan Bey hesabında para olup olmadığını öğrenmek istediğini sordu."

Seçil Erzan'dan şikayetçi olanların avukatları, Çiğdem Kuzu'ya sordukları sorularda, tanık yerine banka avukatı gibi cevap aldıklarını ileri sürdü. Salonda kısa süren tartışmaların ardından duruşmaya katılan avukatlar, "Resmen tiyatro" diyerek tepki gösterdi. Denizbank'ın davaya katılma talebinin reddedilmesinin ardından çalışanlar üzerinden davaya müdahil olduklarını söyleyen avukatlar, çalışanların tanıklık yapmasını istedi.

"Aralarında bir gerginlik görmedim"

Mahkemeye verilen yarım saatlik aradan sonra Levent Büyükdere Denizbank şubesinin güvenlik görevlisi 'gizli fon' süreciyle ilgili Mahkeme başkanının sorularını yanıtladı:

"Görevim sırasında Seçil Hanım benden hiçbir şekilde bilmediğim bir paket ya da çanta taşımamı istemedi. Arabasına bir şey koydurduğunu görmedim. Ali Yörük'ü tanımıyorum. (Soru üzerine) Futbolculardan bankada Semih, Arda, Selçuk, Ayhan, Emre Belözoğlu'nu gördüm. Semih eşiyle gelirdi ancak çanta görmedim. En çok Semih ve Arda gelmiştir. Aralarında bir gerginlik görmedim. Böyle bir şey yaşanmış olsaydı, müdahale eder şahsı uzaklaştırırdım. Şikayet üzerine de kolluk güçleri ve kendi üstlerime bilgi verirdim. Müdürler misafirleri geldiğinde kapılarını kapatırlar zaten. Olay günü ben şubede bile değildim."

Avukatlar, Denizbank çalışanlarının yalan beyanda bulunduğu gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. Mahkemenin talebi kabul etmemesi durumunda kendilerinin yalan tanıklıktan suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

"İnsanların boş valizle gelip dolu olarak çıktığını görmediniz mi?"

Tanık olarak ifade veren Denizbank çalışanı Ü.N.Y, müşterilerin hesaplarını para yatırıp çekmeleri durumunda görebildiğini, sanık Erzan'a kendisinin de zaman zaman ulaşamadığını, bu sebeple de kredi kullandırdığı müşterileri beklettiğini söyledi.

Hatırlamadığı bir tarihte Okan Turan'ın bankanın kapıları kapandıktan sonra para çekmeye geldiğini anlatan Ü.N.Y, "Operasyon desteği masasında oturmuştu Seçil Hanım. Okan Turan parasını çekti, ben imzasını aldım. Daha sonra paranın teslimi için Seçil Hanım seslendi. 'İçeri gelin.' diye davette bulundu. Paraları desteyle sayıp verdik." dedi.

Ü.N.Y, sanık Ali Yörük'ü, futbol camiasından isimlerle beraber gördüğü için uzun süre Fatih Terim'in şoförü sandığını belirtti.

Mahkeme başkanının, "Şubede anormal durumlar, mesela kavgalar olmuş. Seçil Erzan'a yönelik tartaklamalar olmuş. Bunları bildirmeniz gerekmiyor mu? Bunlar hiç konuşulmadı mı?" sorusuna Ü.N.Y, ''Hiç konuşulmadı, duymadım." yanıtını verdi.

Tanık olarak dinlenen bankanın güvenlik görevlisi S.T. de şube müdürü Erzan'ın misafirleri geldiğinde kapısını kapattığını belirterek, "Arbede olmuş olsa şube içerisinde nihayetinde yerinizden kalkarsınız. Neye ne şekilde müdahale edeceğim? Bankada bağırış çağırış duymadım." dedi.

Mahkeme başkanının, "İnsanların boş valizle gelip dolu olarak çıktığını görmediniz mi?" sorusu üzerine S.T, görmediğini ifade etti.

Tanığın bu ifadesi üzerine müşteki avukatlarından Murat Öksüz, "Bu tanıkların yalan beyanda bulunduğu çok açık. Yalan tanıklıktan suç duyurusunda bulunmanızı istiyoruz." diye konuştu.

Alınan tanık beyanlarının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar Seçil Erzan ve Ali Yörük'ün tutukluluk halinin devamına hükmetti.

Heyet, diğer tanıkların dinlenmesi için duruşmayı 31 Mayıs Cuma gününe erteledi.

Öte yandan, Fatih Terim'in ''müşteki'' olarak yer aldığı birleştirme talepli hazırlanan iddianamenin mahkemece kabul edildiği öğrenildi.