Dünya

SDG komutanı Kobani Washington Post'a yazdı: PKK ile müzakere döneminde Türkiye'yle barış içinde yaşadık; yeniden başlatacak olsalar bunu tekrar yapabilirdik

04 Aralık 2022 14:57

T24 Dış Haberler

Ankara'nın terör örgütü olarak nitelendirdiği Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) komutanı Mazlum Kobani, The Washington Post'ta yayımlanan yazısında Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki harekâtına değinirken çözüm sürecine atıfta bulunarak "Müzakereler yapılırken Türk komşularımızla barış içinde yaşadık. Yeniden başlatacak olsalardı, bunu tekrar yapabilirdik" dedi.

Ankara'nın terör örgütü olarak nitelendirdiği Suriye Demokratik Güçleri'nin komutanı Mazlum Kobani, The Washington Post gazetesi için bir görüş yazısı kaleme aldı. SDG Komutan Kobani,  Biz Suriye’de ABD’nin en sadık müttefikiyiz; bizi unutmayın” başlıklı yazısında ABD’ye çağrı yaparak Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik hava harekatı ve olası kara harekatından bahsetti.

Kobani, SDG’nin IŞİD’le mücadeledeki rolünü vurguladığı yazısına şöyle başladı:

2014'te, ABD ve Küresel Koalisyon ile ortaklaşa İslam Devleti'ne ilk büyük yenilgisini verdiğimizde, dünya benim memleketim Kobani’yi ve halkım Suriyeli Kürtleri öğrendi. Orada oluşturduğumuz ittifaklar, 2019'da IŞİD halifeliğinin sona ermesine yol açtı. Bugün Kobani yeniden tehdit altında ve bu ortaklığın tüm kazanımları tehlikede” 

“Bu kez tehdit IŞİD’den değil bir ABD müttefiği ve NATO üyesinden geliyor” yazan Kobani, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye’nin kuzeyine hava harekatının IŞİD’le mücadele çabalarına zarar verdiğini iddia etti.

Hava harekâtının yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye’nin kuzeyine kara harekâtı için de sinyal verdiğini belirten Kobani, bunun daha önce iki defa daha gerçekleştiğini söyledi.

"Bombalı saldırıya ilişkin tüm suçlamaları reddediyoruz"

SDG Komutanı Mazlum Kobani, 13 Kasım’da İstiklal Caddesi’nde meydana gelen bombalı saldırının “savaş bahanesi” olarak kullanıldığını belirterek şöyle devam etti: “Açıkça ifade edeyim: Bu terör eylemini esefle karşılıyor ve kınıyor,  tüm suçlamaları reddediyor ve kurbanlarına bir kez daha başsağlığı diliyoruz. Soruşturma çağrımızı yineliyoruz ve soruşturma açılırsa yardıma hazırız.

Yazısına “Kimseden bizim için savaşmasını istemiyoruz” diye devam eden Kobani, “Dünyadan istediğimiz daha zorlu bir görevde bizimle olmaları: Barış” dedi.

Kobani, çözüm süreci sırasında “barış içinde yaşadıklarını” belirterek “Eğer bu müzakereler tekrar başlasaydı yeniden böyle yapabilirdik” dedi.

Kobani, şunları yazdı: 

"Bölgemize bu kadar acı ve ıstırap getiren çatışmaların köklerinin siyasi olduğuna inanıyoruz. Kürtler ve Türkler arasında doğuştan gelen bir nefret yok: Türk liderler, Kürtleri bir güvenlik tehdidi olarak görmek ve temel demokratik haklarımızı reddetmek için siyasi bir tercih yaptılar. Geçmişte Erdoğan, Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ile Türk devleti arasındaki silahlı çatışmayı sona erdirmek ve Kürt sorununu barışçıl yollarla çözmek için müzakerelerde bulundu.

O görüşmeler yapılırken Türk komşularımızla barış içinde yaşadık. Yeniden başlatacak olsalardı, bunu tekrar yapabilirdik."