Dünya

Scholz, Rus vatandaşlarının vizelerinin iptal edilmesine karşı

Zelenski, Rus vatandaşların turist vizelerinin iptal edilmesi gerektiğini söylemişti. Scholz ise Rusya'nın Ukraynı'yı işgalini "Putin'in savaşı" olarak nitelendirdi

11 Ağustos 2022 16:34

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Rus turistlerin Avrupa'ya gezmelerini sağlayan turist vizelerinin iptal edilmesi gerektiği konusundaki tartışmalarla ilgili konuştu. Scholz, "Bu, Putin'in savaşı" diyerek masum insanların cezalandırılmaması gerektiğini belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin Washington Post'a verdiği röportajda, Rus vatandaşlarının  vizelerine, "fikirlerini değiştirene kadar" iptal edilmesi çağrısında bulunması tartışılmaya devam ediyor. Scholz, "Putin'in savaşı" olarak nitelendirdiği Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sorumluların cezalandırılması gerektiğini söyledi.

Yaptırımların etkinliği düşer

Konuyla ilgili değerlendirilmelerde bulunan Şansölye, "Rus siyasetinde güçlü gruplara, oligarklara ve Rus yetkililere karşı birçok somut yaptırım kararı aldık. Kesinlikle, daha fazlasını da yapacağız. Ancak, bu yaptırımları masum insanlar da dahil olmak üzere herkese karşı genişletirsek, aldığımız kararların etkinliği düşer" dedi. 

Zelenski'nin çağrısına Estonya ve Finlandiya'dan destek gelmişti. Estonya Başbakanı Kaju Kallas "Avrupa'ya ziyaret etmek bir ayrıcalık, insanı hak değil" demiş ve eklemişti: "Rusya'dan gelen turizmi bitirme zamanı geldi."

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ise Finlandiya'nın, Rus turistlerin vize şartlarını sıkılaştıracağını ve konuyu bu ay sonu AB Dışişleri Bakanları zirvesinde gündeme getireceğini açıklamıştı.