5-Ermenistan-Azerbaycan barışı

Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerindeki son gelişmeleri ve Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınırın açılması ihtimalini görüşen liderler, Ermenistan ve Azerbaycan arasında bu yıl içinde bir barış anlaşması imzalanabilmesi için çaba gösterilmesi konusunda görüş birliği içerisinde.

İsveç’e NATO için onay beklentisi

Alman hükümet kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Scholz ve Erdoğan Rusya’nın Ukrayna’ya savaşını acilen sona erdirmesi gerektiği konusunda mutabık.

Ayrıca görüşmede Türkiye ile Yunanistan arasında son aylarda hızlanan görüşme trafiği, ilişkileri normalleştirme çabaları da ele alındı.

Scholz, Ankara ile Atina arasında yakalanan bu yeni pozitif ivmeyi desteklediklerinin altını çizdi.

Erdoğan-Scholz görüşmesinde İsveç’in NATO üyeliği konusu da ayrıntılı olarak ele alındı.

Scholz, İsveç’in NATO’ya üyeliğinin, tüm ittifak için bir kazanım olacağına vurgu yaptı ve Türkiye’deki onay sürecinin hızla tamamlanması yönündeki beklentilerini iletti.

Alman yetkililer, Scholz’un görüşmede Almanya’nın İsrail-Hamas ihtilafındaki pozisyonunu net bir şekilde anlattığını, Gazze’deki insani durumun ve rehinelerin serbest bırakılması için çabaların da ele alındığını kaydettiler.

Alman kaynaklar, ihtilafın tırmanmasının ve bölgesel bir ihtilafa dönüşmesinin önlenmesi için yapılabileceklerin masaya yatırıldığını söylerken, “Görüşmede, Gazze Şeridi ve Ortadoğu’daki ihtilafta gelecek perspektifleri de konuşuldu” bilgisini paylaştılar.