Gündem

Saygı Öztürk: Önümüzdeki ay toplanacak CHP Kurultay'ında seçim olabilir

10 Ağustos 2024 09:44

Sözcü yazarı  Saygı Öztürk, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Olağanüstü Kurultay’ın, tüzük değişikliklerini görüşmek üzere 6-9 Eylül’de toplanacağını açıklamasına işaret ederek, CHP'de seçimli Kurultay'ın yaşanabileceğini kaydetti. 

Kararı Özel'in genel başkanlık yetkisini kullanarak aldığı için tüzük değişikliği görüşmek için dahi olsa Kurultay'ın seçimli hale gelebileceğinden bahseden Öztürk, "Bu kurultay, genel başkanın kararı ile olduğu için seçim maddesi eklemek Özgür Özel’in inisiyatifine kaldı." dedi.

Özel'in "Korktular da ‘seçim maddesi eklemeyelim diye böyle yaptılar’ şeklinde açıklamalar olur, parti yıpranır, olmayan bir endişe varmış gibi algılanmaya çalışılır diye bu kararı aldım..." ifadelerini kurultay gündemine seçim maddesi eklenebilme ihtimali için örnek gösteren Öztürk'ün köşe yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Seçim maddesi eklenirse o kurultaydan salt çoğunluk çıkar mı derseniz onun için de bir önceki kurultaydaki sayılara bakmakta fayda var. Bu açıdan zor görülüyor... Ama bu olağanüstü kurultay sürecinin bittiği anlamına da gelmiyor.

Nitekim muhalif delegeler tüzük değişikliği için yeterli imzayı bulmuş ve 2012 Mart’ında Olağanüstü Kurultay’ın toplanması kararını almıştı. Genel başkan da önünü kesmek için 28 Şubat 2012’de Olağanüstü Kurultay kararı almıştı. Genel başkanın topladığı kurultayda muhaliflerin isteğinin 1-5 madde hariç hepsi tamamlandığı için marttaki kurultay “Aç kapa” yaparak sonuçlanmıştı.

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, “Yapılacak tüzük kurultayının seçimli kurultaya çevrilmesi ve 7’nci Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun buna yönelik çalışmalarının olduğu yorumları doğru değil” demişti. Bu açıklamayı Kılıçdaroğlu’na sorduğumda, “O, milletvekilinin şahsi görüşüdür. Yorum yapmıyorum” demişti.

Demek ki CHP’de hiçbir zaman “Olmaz”, olmaz değil..."

Yazının tamamı için tıklayın