Dünya Basınında Bugün

Savaşın birinci yılına girerken Biden'ın Kiev'e sürpriz ziyareti dünya basınında: "Tarihin bir parçası"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

21 Şubat 2023 09:40

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden'ın dün sürpriz bir şekilde gerçekleştirdiği Kiev ziyareti, dünya basınında geniş yer tuttu. Biden'ın daha önce açıklanmayan ziyareti, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın yıl dönümü olacak 24 Şubat'a günler kala gerçekleşti. Biden, Kiev'de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'ye ABD'nin ülkeye desteğinin devam edeceğini taahhüt etti.

21 Şubat 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | “Bu tarihin bir parçası”: Biden’ın Kiev’e sürpriz ziyareti morali yükseltti

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın birinci yılına girilirken Ukrayna’nın başkenti Kiev’e daha önce duyurulmamış bir ziyarette bulundu. The Guardian Kiev muhabiri Luke Hardling, savaşın sürdüğü bir yıl boyunca çok sayıda dünya liderinin Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’yi ziyaret etmek üzere Kiev’e gittiğini, ancak dün sabah ziyaret öncesi alınan güvenlik önlemlerinin öncekilerden farklı olduğunu aktardı. Biden’ın sürpriz Kiev ziyareti kararının geçen hafta cuma günü alındığı belirtildi.


The New York Times | Biden’ın savaş bölgesine sürreal ve gizli yolculuğu

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş, birinci yılına girerken ABD Başkanı Joe Biden'ın uzun süredir gündemde olan, ancak son ana kadar gizli tutulan Kiev ziyaretinin perde arkasını, geziyi takip eden muhabirler açıkladı. Buna göre, Siddiqui ve Associated Press (AP) muhabiri Evan Vucci, Beyaz Saray İletişim Direktörü Kate Bedingfield'in ofisinde, 17 Şubat Cuma günü, Beyaz Saray Muhabirler Derneği Başkanı Tamara Keith'in de bulunduğu, "özel bir toplantıya" çağırıldı.  Muhabirler, Biden’ın planı konusunda gizlilik yemini etti. Uçakla Polonya’ya ulaşan muhabirler gece saatlerinde yapılan bir tren yolculuğuyla Kiev’e gittiklerini anlattı.


The Financial Times | Biden, sürpriz Kiev ziyaretinde ABD’nin sarsılmaz desteğini yineledi

Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlamasının birinci yılına dört gün kala Kiev'e sürpriz bir ziyarette bulunan ABD Başkanı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’ye, Washington'un sonuna kadar yanında olduğu mesajını verdi.  ABD Başkanı, ziyareti sırasında Ukrayna'ya 500 milyon dolar değerinde daha silah ve cephane yardımı da vadetti. Biden'ın söz verdiği silahlar arasında top mermisi, anti-tank mühimmat, hava saldırılarına karşı alarm sistemleri de var. ABD Başkanı ayrıca, Rusya'ya bir dizi yaptırım daha uygulama sözü de verdi. Zelenski, ziyaret sonrası Telegram’dan yaptığı paylaşımda “Joseph Biden, Kiev'e hoş geldin! Ziyaretin tüm Ukraynalılara verilen desteğin çok önemli bir işaretidir" yazdı.


The Daily Telegraph | Truss ve Johnson’dan Başbakan’a: Ukrayna’ya savaş uçağı gönderin

Eski Britanya başbakanları Boris Johnson ve Liz Truss, Rishi Sunak hükümetine Ukrayna’ya savaş uçağı gönderilmesi konusunda çağrıda bulundu. Eski Başbakan Truss, istifasından sonra parlamentoda yaptığı ilk konuşmada Rusya’nın karşısında direnen Ukrayna’ya destek için, “gereken her şeyin yapılması gerektiğini” söyledi. Eski Başbakan Johnson da çağrısında Truss’a katıldı. Sunak hükümeti, Ukraynalı pilotların Britanya pilotları tarafından eğitilmesini kabul ederken savaş uçağı gönderme seçeneği üzerinde şüpheli duruyor. 


Le Monde | Ukrayna’da savaşın bir yılda değiştirdikleri

24 Şubat, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın birinci yılı olacak. Kiev’e destek olan batı ülkeleri askeri desteklerini artırma planları yaparken Çin de 24 Şubat günü savaş için kendi barış planını sunmaya hazırlanıyor. Le Monde gazetesi, bir yıldır süren savaşın Ukrayna ve Avrupa’daki etkilerini derledi. 


The Moscow Times | Rusya, Ukrayna’da öldürülen askerlerin getirilmesi için Putin’in hava filosunu kullanıyor

The Moscow Times’ın Rusya servisi, Devlet Başkanlığı hava filosuna bağlı uçakların, "sessizce" Ukrayna’da öldürülen Rus askerlerini ülkeye getirdiğini ve burada toplumun tepkisini çekmemek için yerel morglara gönderdiğini aktardı. Devlete ait Aeroflot Group'un bir yan kuruluşu olan Rossiya Havayolları, Kremlin için Rusya'nın Air Force One eşdeğerini içeren 68 jet ve helikopter işletiyor. Askerlerin Ukrayna’dan getirildiği uçaklardan birinin daha önce ziyaretlerinde Vladimir Putin’in kullandığı uçaklardan olduğu belirtildi.