Dünya

Satranç Federasyonu, translar kadınlar turnuvasında yarışmasını yasakladı

18 Ağustos 2023 14:37

Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE), erkek cinsiyetinden kadın cinsiyetine geçen transların, kadın kategorisindeki turnuvalarda yarışmasını geçici olarak yasakladı. FIDE, yoğun eleştirilerin hedefi oldu.

İsviçre'nin Lozan kenti merkezli FIDE’den 14 Ağustos’ta yeni düzenlemeye dair yapılan açıklamada, “Cinsiyetin erkekten kadına değiştirilmesi durumunda FIDE'nin yeni bir kararına kadar oyuncunun, kadınlar için resmi FIDE etkinliklerine katılma hakkı yoktur.

Bu karar daha ileri analizlere dayanmalı ve FIDE Konseyi tarafından mümkün olan en erken zamanda, ancak 2 (iki) yıldan daha uzun olmayan bir süre içinde alınmalıdır. Cinsiyetini değiştiren bir kişi için açık bölümde (üyeliği olan her oyuncunun katıldığı turnuva) oynamak için herhangi bir kısıtlama yoktur” denildi.

Eski galibiyet unvanları düzenlemesi de dikkat çekti

FIDE’nin translarla ilgili aldığı bir başka dikkat çekici karar ise ‘galibiyet unvanlarıyla ilgili’ oldu. Açıklamada bu konuyla ilgili şu ifadeler kullanıldı;

“Eğer bir oyuncu kadın unvanlarından herhangi birine sahipse ancak cinsiyeti erkek olarak değiştirilmişse, kadın unvanları kaldırılacaktır. Eğer bir oyuncu cinsiyetini erkekten kadına değiştirmişse, önceki tüm unvanlar geçerli olmaya devam eder.”

Son yıllarda spor federasyonlarının transların kadın kategorisindeki turnuvalarda yer almalarını yasaklaması ve bazı transların kadın turnuvalarında fiziksel avantaj sağlamaları karşılıklı eleştiri konusu olmuştu. Aldığı bu kararla FIDE, zekasal yüksek beceri ve kabiliyet gerektiren satrançta cinsiyet ayrımcılığı yaptığı için eleştirilerin hedefinde yer aldı. (DHA)