Dünya

Sarı Yelek eylemlerinde 17’inci hafta: Hareketin başından beri en düşük katılım

16 Mart Cumartesi en büyük Sarı Yelek eyleminin yapılacağı belirtiliyor

10 Mart 2019 08:15

Kasım ayından beri devam eden Fransa’nın Sarı Yelek eylemlerinin 17’inci haftasında sokaktaydı. 9 Mart Cumartesi günün eylemleri hareket başladığından beri en düşük katılım yaşandı.  Fransa İçişleri Bakanlığı’na göre Paris’te 3 bin, Fransa genelinde 28 bin 600 eylemci vardı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Sarı Yelek eylemleri başladıktan sonra ulusal sorunlara çözüm bulunması için ülke genelinde Ulusal Müzakere süreci başlatmıştı. 15 Mart’ta sona erecek müzakereler sonrası 16 Mart Cumartesi günü Sarı Yelek’lerin hareketin en büyük eylemini gerçekleştireceği belirtiliyor.

9 Mart Cumartesi günü Fransa’da sokaklar 17 haftadır gördüğü en düşük katılımlı eylemleri yaşadı. Bu haftanın eylemlerinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün de etkisiyle kadınların ekonomik eşitlik talebi sokaklarda vurgulandı. Bir başka eylem de havaalanlarının özelleştirilmesine karşı yapılan dans gösterisiydi.  Fransızlar “Pes etmek yok” sloganlarıyla oturma eylemi de yaptı.

Fransa İçişleri Bakanlığı 28 bin 600 eylemci olduğunu belirtti. Geçen Cumartesi yapılan eylemlerde 39 bin 300 eylemci olduğu biliniyordu.

Protestolar

Fransa'da akaryakıt zamlarına ve ekonomik şartların kötüleşmesine tepki olarak 17 Kasım 2018'de başlayan ancak daha sonra Macron yönetimine isyana ve öfkeye dönüşen sarı yeleklilerin eylemleri, ülkede son yılların en şiddetli protestosuna dönüştü. 

Gösterilerde şimdiye kadar 10 kişi hayatını kaybetti ve 2 binden fazla kişi yaralandı, yaklaşık 6 bin kişi gözaltına alındı, binden fazla kişi hapis cezasına çarptırıldı.

Protestolarda polisle eylemcilerin ara ara çatışması, kamu kurumlarına saldırılar, mağazaların yağmalanması, araç ve çöp bidonlarının yakılması, sokaklarda alevlerin yükselmesi, polisin eylemcilere sert müdahalesi dikkati çekmişti.