Gündem

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçe görüşmeleri | Bakan Varank: Akrabalarım üzerinden bana iftira atmaya çalışıyorlar

11 Aralık 2022 20:26

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, kuzeni Sedat Varank'ın Bodrum’da Emlak Konut’tan aldığı ihale üzerine “Benimle ilgili herhangi bir yolsuzluk bulamayanlar akrabalarım üzerinden bana iftira atmaya çalışıyorlar. Ben bugüne kadar hiç haram yemedim aileme de haram yedirmedim” dedi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Yeğeniniz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı kendi kardeşine inanılmaz bir ihale vermiş. Siz ‘Bu doğru olmamıştır, etik olmamıştır. Soyadı Varank olmasına rağmen reddediyorum’ demek yerine ‘soyadımız Varank diye taksi şoförlüğü mü yapalım’ diye pişkinliğe vardırıyorsunuz işi" tepkisini gösterdi.

TBMM Genel Kurulu’nda bugün, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2023 bütçeleri görüşülüyor.

"Abla kardeş milyarlarca ihaleyi çatır çatır alıyor"

Çevre Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank'ın kardeşi ve Sanayi Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın da kuzeni olan Sedat Varank, Emlak Konut GYO’nun Bodrum’daki ihalesini alması Meclis Genel Kurul’da gündeme geldi. CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, “Bakınız, bu cevval iş adamı, ablasına bağlı olan Emlak Konut'un ihalelerine giriyor. Abla-kardeş dayanışmasıyla milyarlarca ihaleyi çatır çatır alıyorlar, çatır çatır. Sayın Bakan, Varank ailesi olarak dezenfektancı bakanla mı yarışıyorsunuz, söyleyin” dedi.

Bakan Varank: Bugüne kadar hiç haram yemedim 

Bakan Varank ise “Benimle ilgili herhangi bir kanunsuzluk usulsüzlük, yolsuzluk, peşkeş, herhangi bir kayırma varsa benim bu konulara herhangi bir dahlim varsa bunu ispat etmeyen suç duyurusunda bulunmayan alçaktır namerttir” dedi. Bakan Varank, “Burada ‘Varank’lar’ diyerek biz komün hayatı yaşamıyoruz. Ben Mustafa Varank olarak bu kürsüdeyim, 17 yıldır siyasetin içerisindeyim. Benimle ilgili herhangi bir yolsuzluk bulamayanlar akrabalarım üzerinden bana iftira atmaya çalışıyorlar. Ben bugüne kadar hiç haram yemedim aileme de haram yedirmedim” diye konuştu.

Özgür Özel: Pişkinliğe vardırıyorsunuz işi 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Bakan Varank’ın ardından söz alarak, bahsedilen ihalenin iptal edildiğini hatırlattı. Özel, “Yeğeniniz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı kendi kardeşine inanılmaz bir ihale vermiş. Siz ‘Bu doğru olmamıştır, etik olmamıştır. Soyadı Varank olmasına rağmen reddediyorum’ demek yerine ‘soyadımız Varank diye taksi şoförlüğü mü yapalım’ diye pişkinliğe vardırıyorsunuz işi. Belki günün stresinden kaçırdınız, bahsedilen o ihale iptal edildi bugün” diye tepki gösterdi. 

Varank'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“Bugün şartlar geçmişteki krizlere kıyasla daha zorlu olabilir ama biz de daha güçlüyüz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Türkiye yüzyılını üretimin ve katma değerin yüzyılı yapmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Türkiye’nin son 20 yılı apaçık bir kalkınma devrimidir. Biz iktidara gelir gelmez kolları sıvadık işe koyulduk. Birilerinin iddia ettiği gibi taşa toprağa betona değil. Türkiye’nin on yıllarca ihmal edilmiş altyapılarına yatırım yaptık.

Dünyanın dört bir yanında Türk sanayisinin başarısı konuşuluyor. Geçmişte burun kıvıranlar, Türk sanayicisini bugün artık baş köşelerde ağırlıyor. Gelin görün ki bizdeki müzmin muhalifler bu tabloyu ısrarla görmezden geliyor. Takılmış plak gibi ’20 yılda hiç fabrika kurulmadı’ yalanına cevap vermekten dilimizde tüy bitti. 20 yılda açtığımız 154 organize sanayi bölgesini mi sayalım, 2,5 milyon artırdığımız sanayi istihdamını mı gösterelim.

Ben merak ediyorum Altılı Masa’nın ekonomi anlayışı ne? Liberal ekonomiden yana mı? Sosyalist ekonomiden mi yana? Danışmanına bakarsanız neoliberal ekonomiden, Kılıçdaroğlu’na bakarsanız üçü de değil. Zaten İYİ Parti’ye fikrini soran yok. Ülkesindeki yatırımcıları kovalayanın, şirketleri batıracağının, el koyacağını söyleyenin rengine, coğrafyasına göre sermaye ayrımı yapanın ekonomi modeli olsa olsa faşizm ekonomisi olur.

Sayın Kılıçdaroğlu teknolojiyi 10 bin kilometre uzakta arayacağına, 400 kilometre ötedeki TOGG fabrikasının kapısına dayansaydın ya, milli AR-GE kuruluşumuz TÜBİTAK’ın kapısına dayansaydın ya, inovasyon ekosistemimizin gözbebeği Bilişim Vadisi’nin kapısına dayansaydın ya o zaman en modern teknolojileri en başarılı AR-GE projelerini yerinde görürdün.

"Türkiye şu anda girişimcilik altın çağını yaşıyor"

Türkiye şu anda girişimcilik altın çağını yaşıyor. Türk start-uplar 2020 yılında 154 milyon dolar yatırım aldı. 2021’de bu tutar 1,6 milyar dolara ulaştı. Bu yılın ilk 6 ayında daha şimdiden 1,5 milyar doları yakaladık. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sıfırdan inşa ettiğimiz AR-GE ve yenilikçilik ekosistemiyle oluyor.

Daha düne kadar Londra’daki tefecilerden para dilendiğimizi iddia ediyordu. Şimdi kendisi oraya gidince temiz para bulduğunu söylüyor. İngiltere’de, Rusya’nın 31 milyar doları vardı. Katar’ın İngiltere’de 40 milyar dolar yatırımı var. Sizin o gittiğiniz fonlar Katar’ın, Suudi Arabistan’ın, Rusya’nın paralarını dağıtıyor. Bu paralar doğrudan Türkiye’ye gelince kirli, Londra üstünden gelince temiz öyle mi? Nasıl temizlediniz bu paraları?

"Başarıdan başarıya koşan bir teknofest kuşağı var"

Başarıdan başarıya koşan bir Teknofest kuşağı var. Dünyanın en büyük bilim ve mühendislik yarışması ISEF’te bu yıl 7 ödül aldık. Uluslararası bilim olimpiyatlarında 8’i altın 50 madalya kazandık. Bu yıl TÜBİTAK’ta lise öğrencileri kutup yarışmaları yarışması düzenledik. Bu yarışmada birinci olan 3 öğrencimiz 2023 yılı Antarktika bilim seferine katılacak. Hayal edebilir miydiniz? Lise öğrencileri kutuplar üstüne proje yapacak. O projesiyle ay yıldızlı bayrağımızı kutuplarda taşıyacak. Biz gençlerimize bu ufku verdik. Gençlerimizin ufku artık kutuplara kadar uzanıyor, Samanyolu Galaksisi’ne kadar uzanıyor.

Stratejik alanlarda kamu özel sektör iş birliğiyle yatırımlar yapmaya devam edeceğiz. Türkiye’yi çip üretiminde Avrupa’nın ilk 5 ülkesi arasına sokacağız. Yenilenebilir enerji üretiminde küresel markalar çıkartıp Avrupa’nın lideri olacağız. Yeni nesil nükleer reaktör geliştirecek hidrojen üretiminde Avrupa’nın ilk 3 ülkesi arasına gireceğiz. Aşı, ilaç ve tıbbi cihaz geliştirmede bölgesel bir üretim üssü haline geleceğiz. Milli uzay programıyla yeni uzay ekosisteminde önü ülkelerden biri olacağız.” (ANKA)

TBMM Genel Kurulu'nda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığının 2023 bütçeleri kabul edildi. TBMM Genel Kurulu çalışmalarının bitmesinin ardından Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, tebrikleri kabul etti.