Dünya

Sanat galerisi yöneticileri iklim aktivistlerinin eylemlerine tepki gösterdi: Eserlerin ne kadar hassas olduğunun farkında değiller

11 Kasım 2022 13:39

Neredeyse 100 sanat galerisinin yöneticileri, iklim aktivistlerinin sanat eserlerini hedef aldıkları eylemlerle ilgili yaptıkları açıklamada, aktivistlerin söz konusu eserlerin ne kadar “hassas” olduğunun farkında olmadıklarını söyledi.

The Guardian’da yer alan habere göre, bu yıl iklim aktivistleri dünyanın çeşitli yerlerinde iklim felaketine dikkati çekmek için müze ve sanat galerilerindeki eserlere bir şeyler döktükleri, yapıştırdıkları eylemler düzenlediler. Almanya’da bir çevreci grup Potsdam müzesinde Claude Monet’nin bir eserine patates püresi fırlatırken, Londra’da aktivistler Vincent Van Gogh’un Ayçiçekleri eserine domates çorbası fırlattı.

Son eylemler üzerine neredeye 100 sanat galerisinin yöneticisi ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada son haftalarda uluslararası müze koleksiyonlarına yönelik saldırılar gerçekleştirildiği belirtirken “Bundan sorumlu aktivistler, bu yerine bir şey konulamaz eserlerin ne kadar hassas olduğunun, dünya mirasımızın bir parçası olarak korunmaları gerektiğinin farkında değil” dedi.

Müze yöneticileri, eserleri tehlikeye atan eylemlerle ilgili “derin bir şekilde sarsıldıklarını” söyledi.

İmzacılar arasında New York, Londra, Paris, Roma gibi şehirlerin en büyük müze ve sanat galerilerinin yöneticileri yer alıyor. 

İklim aktivistleri, söz konusu eylemlerinde eserleri koruyan cam nedeniyle eserin kendisinde kalıcı hasar kalmadığını savunuyor.