Dünya

Şam dış dünyayla bağlarını tekrar kurmaya devam ediyor: Suriye ve Suudi Arabistan, diplomatik misyonları tekrar açma kararlarını duyurdu

10 Mayıs 2023 11:43

T24 Dış Haberler

Suriye, Arap Birliği'ne dönüşünden sonra blokun en güçlü ülkelerinden olan Suudi Arabistan'la diplomatik misyonlarını karşılıklı olarak açarak normalleşme adımlarını sürdürdü.

İç savaş boyunca Şam'ın karşısında olan muhalif grupları destekleyen Suudi Arabistan, salı günü diplomatlarının ülkede tekrar çalışmaya başlayacağını duyurdu.

Suudi Arabistan Dışşişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Krallık, Suriye'deki diplomatik misyon çalışmalarını sürdürme kararı aldı" denildi. Açıklamada iki ülkenin "ortak Arap aksiyonu geliştirmeye çalışacağı" belirtildi.

Riyad'ın açıklamasından kısa süre sonra Suriye Dışişleri Bakanlığı da kamu yayıncısı SANA üzerinden bir açıklama yayınlayarak, Suudi Arabistan'daki diplomatik faaliyetlerini başlattıklarını açıkladı.

Suriye, 2011'de başlayan ve hala devam eden iç savaştan sonra Orta Doğu ülkeleri tarafından da izole edilmişti. Ancak son haftalarda Suudi Arabistan ve Şam'ın yakın müttefiki İran'ın başını çektiği süreçle Suriye tekrar Arap ülkeleriyle temas kurmaya başladı.

Suriye, geçen hafta 22 üyeli Arap Birliği’ne 12 yıl sonra geri kabul edildi. Karar Kahire’de birliğe bağlı ülkelerin dışişleri bakanlarının katıldığı toplantıda alındı.