Sakarya Üniversitesi’nin (SAÜ) Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) kapsamında olmayan çalışmalara 4 milyon 75 bin 308 lira harcadığı ortaya çıktı. Sayıştay raporlarına göre SAÜ ayrıca mesleki eğitimde hatalı uygulamalar yaparken özel şirkete kongre ve konferans düzenletti.
BirGün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre SAÜ’de Bilim İnsanı Yetiştirme Projeleri kapsamında ortada somut bir çalışma olmaksızın öğretim elemanlarının yoğun şekilde yurt dışı kongre, konferans ve sempozyuma gönderildi. Toplam 114 yurt dışı görevlendirmesinin yalnızca 3 tanesi BAP kapsamında olmasına rağmen 219 bin 200 lira harcandı. Yine bu kapsamda 57 yurt içi görevlendirmesi yapıldı ve bunlar için de 27 bin 166 lira harcama yapıldı.
Hızlı Destek Projesi adı altında yine bir çalışma olmadan tüketim malları ve malzeme ile demirbaş alımı yapıldı. Bu kapsamda 2018 yılında 33 adet Hızlı Destek Projesi için 288 bin 428 lira harcandı. Önceki yıllar başlayıp 2018 yılında tamamlanan 98 adet hızlı destek projesi kapsamında ise 742 bin 924 lira harcandı.
Eş Finansman Desteği Projeleri ile TÜBİTAK gibi kurumlardan proje alan öğretim üyelerine ortada çalışma olmaksızın destek verildi. 2018 yılı içinde tamamlanan veya devam eden 13 tane Eş Finansman Projesi’ne 510 bin 138 lira destek verildi.
BAP bütçesinden lisansüstü tez araştırma projelerine ağırlık ve öncelik verildi, mevzuata aykırı olarak lisans tezleri desteklendi. SAÜ’nün BAP kapsamında 2018 yılı sonu itibariyle desteklediği 368 adet projeden 293 tanesinin lisansüstü tez araştırma projesi olduğu öğrenildi. Lisansüstü tez araştırma projeleri kapsamında 2018 yılında devam eden projelere verilen destekle 2 milyon 287 bin 452 lira harcandı. Bu tutarın 1 milyon 32 bin 984 lirasıyla genelde anket çalışmaları yapıldı.
Sayıştay raporunda yapılan bu uygulamaların mevzuata aykırı olduğu vurgulandı ve bu işlemlerin düzeltilmesi istendi.
Mesleki eğitimde hatalı uygulama
SAÜ’de ayrıca mesleki uygulama eğitimlerinin lisans düzeyinde fen ve mühendislik bilimlerinde yürütülmesi gerekirken ön lisans düzeyinde ve sosyal bilimler alanlarında da yürütüldü. Ayrıca bu kapsamda öğretim üyelerine ücret ödendi. Sayıştay “Sosyal bilimler alanında mesleki uygulama eğitimleri yürütülmemesi, bu kapsamda öğretim elemanlarına ek ders ve öğrencilere ücret ile sigorta primi ödenmemesi gerektiği düşünülmektedir” diyerek üniversiteyi uyardı.