Ekonomi

"Sahipliği Hazine'ye geçen Vakıfbank hisselerinin Varlık Fonu'na devri oldukça muhtemel"

Eski Akbank Genel Müdürü Kerim Rota, Vakıfbank'ın Hazine'ye devrini yorumladı

04 Aralık 2019 19:40

T24 Haber Merkezi

Vakıfbank'ın yüzde 58,5 oranındaki hissesi Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devredildi. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Devir kararını yorumlayan Eski Akbank Genel Müdür Yardımcısı Kerim Rota, zaten Hazine tarafından yönetilen ve yönlendirilen bankanın sahipliğinin de resmen kamuya geçecek olmasını 'olumlu' olarak yorumlarken, bankanın devri konusunda önümüzdeki günlerde açıklığa kavuşturulması gereken noktalar olduğunu belirtti. Rota, "Hazine'ye devredilen Vakıfbank hisselerinin Varlık Fonu'na devri oldukça muhtemel" dedi.

TIKLAYIN - Vakıfbank'taki vakıf hisseleri Hazine'ye devredildi

 

Vakıfbank'ın yüzde 58,5 oranındaki A ve B grubu hisseleri, resmi olarak bir hafta içinde Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devredilecek. Devir işlemi, hisse başına 9,4956 lira olarak belirlenen değer üstünden yapılacak. Kerim Rota, devir işleminde açıklığa kavuşturulması gereken iki nokta olduğunu belirtirken, "Hisse başı 9,4956 liralık fiyat, piyasada son işlem gören 5,20 liraya göre yüzde 82 daha yukarıda. Yatırımcılar, neden çağrı yapılmadığı konusunu muhtemelen sorgulayacakladır. Açıklanması gereken diğer nokta, hisse alımı için Hazine'nin ödemesi gereken 13,8 milyar Türk Lirası'nı Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne hangi yöntemle ödeyeceği konusu. Ziraat Bankası ve Halkbank örneğinde gördüğümüz gibi, Vakıfbank'ın da hisselerinin Varlık Fonu'na devri oldukça muhtemel" ifadelerini kullandı.

Kerim Rota'nın Vakıfbank'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devrine ilişkin görüşleri şöyle:

"Ali Babacan döneminde gündeme geldi, Şimşek döneminde yasal düzenleme yapıldı"

Vakıfbank hisselerinin yüzde 58,45'inin Hazineye devredilmesi 2013 yılından beri üzerinde tartışılan bir konu. Önce Ali Babacan'ın bakanlığı döneminde konu gündeme gelmiş ancak bir girişim yapılmamıştı. Daha sonra 2017 sonunda Mehmet Şimşek'in bakanlığı döneminde bu konuyla ilgili yasal düzenleme yapılmış olsa da hayata geçmemişti.

Aslen uzun yıllardır Hazine tarafından yönetilen ve yönlendirilen bankanın sahipliğinin de resmen kamuya geçecek olması olumlu. Böylece bundan sonra gerek sermaye ve sermaye benzeri aktarımların kolayca yapılabilmesi mümkün olacak, gerekse yatırımcı ilişkilerinde basitlik sağlanmış olacak.

"İki konu açıklığa kavuşturulmayı bekliyor"

Ancak bu devirde iki konu önümüzdeki günlerde açıklığa kavuşmayı bekleyecek.

İlki, hisse devri için belirlenen hisse başı 9,4956 liralık fiyat, piyasada son işlem gören 5,20 liraya göre yüzde 82 daha yukarıda. Bankanın yüzde 25'i halka açık ve yerli, yabancı yatırımcıları var. Sahiplik her ne kadar kamudan kamuya geçse de, tüzel sahiplik değiştiğinden bu yatırımcılar neden çağrı yapılmadığı konusunu muhtemelen sorgulayacakladır.

"Vakıfbank hisselerinin de Varlık Fonu'na devri muhtemel"

İkincisi, bu hisse alımı için Hazine'nin ödemesi gereken 13,8 milyar Türk Lirası'nı Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne hangi yöntemle ödeyeceği konusu. Nakden bir ödeme yapılacağını düşünmüyorum. Muhtemelen borç stoğunu büyütmeyen "ikrazen" tahvil ihraç edilip verilecektir. Ancak bu durumda bankaya ileride konacak yeni  sermayenin de Hazine'ye ek bir yük getirmesi söz konusu olabilir. Bu nedenle belki de bu iki ödemeyi birleştirecek bir formül bulunmaya çalışılacaktır. 2018 ve 2019'da  hem varlık fonundan, hem de işsizlik fonundan bankaya katkı sermaye aktarımı yapıldığını da not olarak ekleyebiliriz. Sahipliğin Hazine'ye geçmesinin ardından Ziraat Bankası ve Halkbank örneğinde gördüğümüz gibi, Vakıfbank'ın da hisselerinin Varlık Fonu'na devri oldukça muhtemel.