Gündem

Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın bütçesinden 251 milyon liralık “tasarruf” kesintisi

Yunanistan botlarının Bodrum ve Datça'da sınır ihlali yapması tartışılmaya devam ediyor

26 Eylül 2024 07:03

T24 Haber Merkezi

Yunanistan sahil güvenlik botlarının Bodrum ve Datça kıyılarına kadar girip yaptığı ihlaller tartışılmaya devam ederken, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın bütçesinden 251 milyon liralık "tasarruf" kesintisi yapıldığı ortaya çıktı.

Sözcü’den Veli Toprak’ın aktardığına göre, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın “Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler” raporunda kesintinin yapıldığı şöyle ifade edildi:

“Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığınca tasarruf tedbirleri kapsamında sermaye ödeneklerinden 251.000.000 TL ödenek kesinti yapılmıştır.”

Aynı raporda, komutanlığın yaptığı faaliyetlerin artması nedeniyle maliyetlerin de arttığına vurgu yapıldı:

“Komutanlığımızın özellikle düzensiz göçün engellenmesine yönelik icra ettiği faaliyetler nedeni ile Komutanlığımız envanterindeki yüzer unsurlar ile mobil radarların görev saatlerinde ve hava unsurlarının uçuş sürelerindeki artışlar işletme idame ve bakım onarım maliyetlerini artırmaktadır. Artan görev sürelerine bağlı olarak arıza onarım ve yedek parça ihtiyaçları artış göstermiştir. Sahil Güvenlik Komutanlığı mevcut personel sayısına ilave olarak 2024 yılının ilk altı ayı içerisinde 24 devlet memuru, 7 sözleşmeli personel ve 306 uzman erbaş göreve başlamıştır. Bu nedenle personel giderlerinde ilk altı ay için harcama oranında artış gözlenmektedir.”

20 Eylül günü sabah saat 10.00 sıralarında Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Akyarlar Mahallesi’ndeki Akçabük koyunun içine kadar girerek Türk karasularını ihlal eden ve göçmen kaçakçısını kovalama bahanesi ile karaya 50 metre kadar yaklaşan Yunanistan sahil güvenlik botu, bu kez Türk karasularını Datça ilçesi kıyılarında ihlal etti.

Kıyıya yanaşan Yunan sahil güvenlik botundan inen bir kişinin karaya çıkarak göçmen kaçakçısına ait olduğu iddia edilen lastik botu alarak gittiği görüldü.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Yunanistan Denizcilik ve Ada Politikaları Bakanı Christos Stylianides'e ihlalden ötürü rahatsızlığını iletti.

 


 

"Mustafa Kemal çağırdı, geldik"; Kayıp bir kuşağın hikâyesi 'Mübadele