Gündem

Sağlıkta şiddet: Bir yılda 14 bin 287 sağlık çalışanı 'beyaz kod' verdi

26 Aralık 2022 13:47

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2021 yılında 14 bin 287 sağlık çalışanının'Beyaz Kod' uygulamasını kullandığını bildirdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 'Beyaz Kod' uygulaması ve hastanelerdeki güvelik önlemleriyle ilgili soru önergesini yanıtladı.

Koca, Beyaz Kod uygulamasına, 2021’de Sağlık Bakanlığı, devlet ve vakıf üniversitelerinin hastaneleri ile özel sağlık kuruluşlarında görev yapan sağlık personeli olmak üzere toplam 14 bin 287 başvuru yapıldığını açıkladı.

Sağlık çalışanlarının güvenli ortamlarda yüksek motivasyonla çalışmaları ve sağlık kuramlarında kaliteli sağlık hizmeti sunmaları açısından şiddetin önlenmesine yönelik olarak devlet tarafından birçok hukuki ve idari tedbir alındığını ifade eden Koca, tedbirlerin alınmaya devam ettiğini, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin kabul edilemez olduğu inancıyla şiddete sıfır tolerans göstererek çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti.

Koca, sağlık kuruluşlarında güvenlik tedbirlerinin artırılması (güvenlik görevlisi ve güvenlik kamerası sayılarının artırılması vb.), hastane girişlerinde işleyişi aksatmayacak şekilde güvenliği sağlamaya yönelik tedbirlerin geliştirilmesi (metal dedektör, x-ray cihazı, silah teslim noktası vb.) ve takibi çalışmalarının da devam ettiğini belirtti.

Beyaz kod nedir?

'Beyaz kod', hastanede hasta/hasta yakını ve çalışanların başına gelebilecek, fiziksel, sözel saldırı ve cinsel taciz durumlarında güvenlik personelinin durumdan haberdar edilmesi ve olay yerine yönlendirilmesi amacıyla kurulan alarm sistemine deniyor. (ANKA)