Gündem

TTB: Sağlık Bakanlığı deprem bölgesine atanacak doktorlara "ne haliniz varsa görün" diyor

Yeni mezun doktorlar koşullar normale dönene kadar atama yerine geçici görevlendirme talep ediyor

AA

27 Şubat 2023 10:33

T24 Haber Merkezi

11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin ardından bölgede yıkılan ya da hasarlı yapılar arasında birçok hastane bulunmasına rağmen Sağlık Bakanlığı bölgeye doktor ataması yapmak için kura çekileceğini duyurdu

Türk Tabipleri Birliği, Sağlık Bakanlığı’nın kadro ilanına tepki gösterdiği açıklamasında, "yıllardır gördüğümüz, pandemi döneminde zirve yapan ve deprem günlerinde hepimiz için daha da acı hale gelen plansızlık ve öngörüsüzlük sürmekte, gerekli koşullar hazırlanmadan meslektaşlarımız sahaya sürülmektedir" denildi.

"Ne halleri varsa görsünler"

TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut imzasıyla Sağlık Bakanlığı'na gönderilen yazı şöyle:

"23 Şubat 2023 Perşembe günü Müdürlüğü'nüzce 109. Devlet Hizmet Yükümlülüğü münhal kadroları açıklanmıştır.

Dağılıma bakıldığında münhal kadroların "Deprem bölgesini doktorsuz bırakmıyoruz" demek için hazırlandığı anlaşılmaktadır. Yıllardır gördüğümüz, pandemi döneminde zirve yapan ve deprem günlerinde hepimiz için daha da acı hale gelen plansızlık ve öngörüsüzlük sürmekte, gerekli koşullar hazırlanmadan meslektaşlarımız sahaya "sürülmektedir".

Hasarlı olmasından kaynaklı hizmet sunamayan hastanelere atamalar yapılmıştır. Hala temiz su, ısınma ve barınma koşullarının sağlanamadığı bölgelere münhal kadrolar açılmıştır. İhtiyaç olan branşlarla ilgili bir düzenleme yapılmamış, meslektaşlarımızı sağlık hizmeti sunmaya gittikleri bölgelerde yük haline getirebilecek bir sonuca sebep olunmuştur.

Bakanlığımız meslektaşlarımız için sahadan kopuk görevlendirmeler yapmakta ve tam anlamıyla "Ne halleri varsa görsünler" demektedir. Bu yaklaşım, deprem bölgesinde gönüllü olarak sağlık hizmeti sunmak isteyen meslektaşlarımızın da motivasyonunu kırmaktadır.

"Biz doktor gönderdik" diyerek topluma sağlık hizmeti sunulmaz.

Propaganda aracına dönüştürülmeden insani, sahayı ve ihtiyaçları gören, meslektaşlarımızın özverisine yakışan bir işgücü planlaması mümkündür.

Bunun için dün açıklanmış münhal kadrolar yeninden değerlendirilmeli, sağlık hizmeti sunmanın koşulları hızla sağlanmalıdır. Türk Tabipleri Birliği gönüllü işgücü planlaması ve toplum sağlığına yönelik hizmetler için koordinasyon talebini yinelemektedir."

"Neresinden tutsak mağduruz"

T24’ü arayan yeni mezun bir doktor ise şöyle konuştu:

"Bölgeye yeni atanacak doktorlar için kalacak yer sorunu var.
Şu an orada görev yapan arkadaşlarımızın  kimisi arabasında kalıyor, kimisi yıkılmamış hastanelerde kalmaya çalışıyor. Kimisi de üst üste 5-6 nöbet birden tutup dinlenmek için memleketlerine gidip geliyorlar.
Duş problemi de var. Şebeke suyuyla duş alınması uygun değilmiş.
Normalde başka bölgelere atanmış hekimlere görevlendirme çıkartarak dönüşümlü olarak 15 gün orada kalacak şekilde ayarlanıyordu ama şimdi atama yapılacağı için geçici bir sure değil bölgesine göre 300-600 gün arasında görev yapılacak.
Çocukları olanlar da var. Oraya 2 yaşında bebekleriyle gidecek olanlar da. Engeli olup mazereti kabul edilmemiş olan var... Yani neresinden tutsak mağdur oluyoruz.

"TUS mağduriyeti yaratılıyor"

Bir başka sorun da Tıpta Uzmanlık Sınavı. TUS’u erteledikleri için hepimizin TUS hakkını da yakıyorlar. Yatacak yerimiz yokken sınava nasıl çalışacağız? OHAL durumu olduğu için istifa halinde memurluğumuz yanacak.
Birkaç gündür Twitter’dan sesimizi duyurmak için #109dhy ve #atamadeğilgörevlendirme diye paylaşım yapıyoruz."