Gündem

Sabah yazarı Yalçın: Birçok anket firması sadece hata yapmıyor bilerek sonuçlarla oynayarak tercihlerimizi manipüle etmeye çalışıyor

20 Mart 2023 10:10

Sabah yazarı Hasan Basri Yalçın, "Sadece ülkemizde değil tüm dünyada siyasi anket işi maalesef çok sıkıntılı. Ama durum bizde daha da vahim. Siyasi gerilim nedeniyle olsa gerek birçok anket firması sadece hata yapmıyor bilerek sonuçlarla oynayarak tercihlerimizi manipüle etmeye çalışıyor. Bunu artık birçoğumuz öğrendik ve o nedenle hangi ankete güveneceğimiz konusunda ciddi endişe duyuyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Yalçın, yazısında, "Aslında anketler hakkında bazı basit adımları takip ederek kendinizce doğruya yakın sonuçlar elde edebilirsiniz. Birkaçından kısaca bahsedeyim. İlk olarak anket firmalarının genel performansına bakın. Bir başka mesele ise anketin yöntemi. Katılımcı sayısını ve yanılma payını falan kastetmiyorum. Anket yüz yüze mi yapılmış telefonda mı yapılmış gibi çok temel parametrelere bakabilirsiniz. Ben Türkiye şartlarında telefon anketlerinin başarılı sonuçlar üretmeyeceğini düşünürüm" dedi.  

Yalçın, şu ifadeleri kullandı:

"Örneklem ise bir başka konu. Aslına bakarsanız en iyi anket yöntemi tamamen rastlantısal bir örneklem üzerinden anket yapmaktır. Ancak anket firmaları bunu pahalı buldukları için maalesef ülkemizde yapılmıyor. Onun yerine sosyo-ekonomik statüyü yansıttığı düşünülen mahalle ve sokak bazlı anketler yapılıyor. Türkiye gibi dinamik bir toplumda bu da aslında anketlerin ilk baştan yanlış kurgulanmasına neden oluyor. Çevrenizdeki insanlara bakarak veya sosyal medya anketlerinden sonuçlar çıkarmaya kalkmayın. Fena yanılırsınız. "