Gündem

Sabah yazarı Müderrisoğlu: Seçimin sağlığına dair hassasiyet, ironik biçimde muhalefetten çok iktidarı tehdit edecek

03 Mayıs 2022 10:25

Sabah gazetesi yazarı Okan Müderrisoğlu, “Kuşkusuz, 2023'te yapılacak seçimin sıhhati ve güvenilirliği çok mühim olacak. Lakin benim iddiama göre, seçimin sağlığına dair hassasiyet, ironik biçimde muhalefetten çok iktidarı tehdit edecek.” görüşünü savundu.

Müderrisoğlu yazısında, “Evet, yanlış okumadınız! Bazılarının, 'Ne alâka?' dediğini duyar gibiyim. Öyle ya... İktidar, seçimlerin güvenliğinden birinci derecede sorumludur. Kaldı ki muhalefet de her seçimde iktidar imkânları ile seçimin neticesi arasında ilinti olduğunu öne sürebilmektedir. Buraya kadar, 'Türkiye tecrübesinden yansımalar olarak' nitelendirebileceğimiz yorum ve değerlendirmelerin günümüz şartlarında artık bir başka boyutu daha var." düşüncesini dile getirdi.

Müderrisoğlu şu ifadeleri kullandı: 

"O da... Seçimlerin sosyal medya ve değişik algoritmalar üzerinden, bilhassa dezenformasyon faaliyetleri ile manipüle edilebileceği gerçeği. Fırtına öncesi sessizlik misali için için ısıtılan siyasi hava, seçimin son düzlüğüne doğru yığınla yalanın, çarpıtılmış bilginin "gerçek gibi servis edileceğini" hissettiriyor. Bir tür kamuoyu hazırlama sürecinin başladığını teyit eden faaliyetlere, özellikli mahfillerde gelişen kapalı devre konuşmalara dair epeyce uyarı geliyor. İktidarı, mevcut sorunların çözümü ve geleceğe dair icraatını anlatmaktan alıkoyabilecek, sürekli "meşru müdafaada kalmasına" yol açabilecek hazırlıklardan bahsediliyor.

Zincirin zayıf halkası olarak seçilecek kişi ve kurumların hedef alınması suretiyle topluca AK Parti politikalarının malûl edilmesi olasılığının ciddiyetle ele alınması gerekiyor.

Toplumsal fay hatlarının kırılgan olduğu merkezlerde sandıklara ve sayımlara sistemli gölge düşürecek sinsi aktörlerin eşkali de bu büyük resmin bir başka parçasını oluşturuyor.""