Ekonomi

Sabah yazarı Gür: Dolar, küresel ekonomiye zarar verecek kadar aşırı değerli bir seviyeye çıktı, faizler tüm dünyada artıyor

02 Ekim 2022 12:29

Sabah yazarı Nurullah Gür, "Dolar, küresel ekonomiye zarar verecek kadar aşırı değerli bir seviyeye çıktı, faizler tüm dünyada artıyor. AB büyük bir enerji darboğazının kıyısında. Çin son 45 yılın en zayıf büyüme performansını sergiliyor. İngiltere ekonomisinin durumu ortada. Gelişen ülkeler evreninin ise kendine has problemleri var." değerlendirmesini yaptı. 

Gür yazısında, "Küresel ekonomi, salgının etkilerini üzerinden atacağı bir dönemde yeni bir girdaba doğru ilerliyor. Küresel durgunluk kaçınılmaz gibi. 2021'de yüzde 6 büyüyen küresel ekonominin bu yıl yüzde 3, 2023'te ise yüzde 2'ler civarında büyümesi bekleniyor. Yüksek faiz ve düşük büyüme döngüsünde gelişen ülkelerin borçlarını çevirmesi zor olacak. 1980'lerdekine benzer bir borç krizinin yaşanması durumunda küresel ekonominin başı fena halde ağrır. Gelişen ülkelerin bütçeyi ve borçlanma gereksinimini gözetmek için maliye politikalarını tam anlamıyla hedefe odaklı hale getirmeleri şart. Büyüme-enflasyon arasındaki hassas dengeyi yakalamak ve ekonomi politikalarına yönelik güveni güçlü tutmak gelişen ülkelerin dikkat etmeleri gereken diğer hususlar." ifadesini kullandı.