Ekonomi

Sabah yazarı Gür: Büyüme tercihinin yan etkisi enflasyon tarafında hissedilirken, pozitif yansıması ise düşen işsizlik rakamlarında kendini gösteriyor

16 Ekim 2022 15:16

Sabah yazarı Nurullah Gür,  "Büyüme tercihinin yan etkisi enflasyon tarafında hissedilirken, pozitif yansıması ise düşen işsizlik rakamlarında kendini gösteriyor." görüşünü savundu. 

Gür yazısında, "Türkiye son bir yılda 2 milyon ilave istihdam oluşturdu. İşsiz sayısı ise 560 bin azaldı. Sonuç olarak geçen seneye kıyasla 2.2 puan gerileyen işsizlik oranı, tek haneli rakamlara düştü. Ağustosta yüzde 9.6 olarak açıklanan işsizlik oranı, son 8.5 yıllın en düşük seviyesini gördü. Sanayinin uzun yıllardır üzerinde olan ölü toprağını atması, istihdam üzerinde kayda değer bir etki yarattı. Son 2-3 yılda bazı ürün gruplarında ithal ikâmeye geçilmesi ve 250 milyar doları aşan ihracat performansı istihdamı besliyor. Salgının ardından hizmetler sektörünün normale dönmesi de işsizlik rakamlarındaki düşüşü hızlandırdı. Turizmdeki hareketlilik, hizmetler sektörünün diğer kompartımanlarına sirayet ederek istihdam olanaklarını artırıyor." ifadesini kullandı.