Seçim 2023

Sabah yazarı Duran: CHP karşısında Cumhur İttifakı rehavete düşmeyerek seçmenini seferber etmeli

19 Mayıs 2023 09:16

Sabah yazarı Burhanettin Duran, "Sert bir ideolojik kadroyla sandık kavgasına hazırlanan CHP karşısında Cumhur İttifakı rehavete düşmeyerek seçmenini seferber etmeli. Seçmeni sandığa götürmek ve sandığa sahip çıkmak ikinci turun en kritik meselesi." değerlendirmesini yaptı. 

Duran yazısında, "Kılıçdaroğlu'nun aşırı sağ söylemelere savrulmasının sebebi elbette milliyetçi oyların ikinci turda belirleyici olacağı düşüncesi. HDP'yi de yanında tutarak "vatan" temelli yeni bir milliyetçi dil ile bunu yapabileceğini hesaplıyor. Halbuki Kandil'den gelen açıklamalar çok taze ve unutulmaları mümkün değil. Kılıçdaroğlu'nun sert söylemleri birinci turu unutturarak ikinci turu yepyeni bir seçim havasına sokar mı? 9 günde çok çok zor... Hayal kırıklığı yaşayan seçmenini yeniden seferber edebilir mi? Bu söylemle elindekinden de olabilir. Merkez sağ ve muhafazakâr çevrelerden aldığı oyun ve HDP seçmeninin bir kısmını kaybedebilir. Muhalefet, iktidarın ana kampanya konusuna (terörle mücadele) hızlı giriş yaparak birinci turda kendisine yüzde 45 getiren kampanya önceliklerini gölgede bırakıyor. Buna tepki olmayacağını sanmaları garip.

Elbette ittifaklar seçmenlerini ikinci defa sandığa götürmek için motivasyon ve sinerji oluşturmak durumunda. Sert bir ideolojik kadroyla sandık kavgasına hazırlanan CHP karşısında Cumhur İttifakı rehavete düşmeyerek seçmenini seferber etmeli. Seçmeni sandığa götürmek ve sandığa sahip çıkmak ikinci turun en kritik meselesi."