Gündem

Sabah başyazarı Barlas: KPSS soruşturmanın sonuçları, devletteki 'paralel yapıların' temizliğinin ne seviyede olduğuna dair önemli işaretler verecek

KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin olarak yürütülen soruşturma sürüyor

06 Ağustos 2022 10:18

Sabah başyazarı Mehmet Barlas, KPSS sorularının sızdırılması skandalı sonrası başlayan soruşturmaya ilişkin olarak, "KPSS'deki sorunlar nedeniyle ÖSYM Başkanı'nın görevden alınmasının ardından başlayan gelişmeler, 'paralel devlet' ve 'FETÖ' kuşkularıyla derinleşiyor" yorumunu yaptı. 

Barlas, yazısında şu ifadeleri kullandı:

"ÖSYM'de soruları seçenlerin niye o yayınevinin deneme sorularını aldığı çok önemli. Ama tembellik de olsa kötü niyet de olsa rezalet. Zaten suçlu kim olursa olsun Devlet Bahçeli'nin bahsettiği gibi amaç güvensizlik ortamının topluma saçılması. Bereket Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve devlet doğru refleks gösterdi de ÖSYM Başkanı görevden alınıp Devlet Denetleme Kurulu devreye girdi. Bu soruşturmanın sonuçları, devletteki 'paralel yapıların' temizliğinin ne seviyede olduğuna dair önemli işaretler de verecek. Merakla bekliyoruz." 

Ne olmuştu?

2 Ağustos günü, 31 Temmuz Pazar günü yapılan KPSS'deki bazı soruların, Yediiklim Yayınları'nın deneme sınavlarında yer alan sorularla aynı olduğu iddia edilmişti. 

ÖSYM'den aynı gün yapılan açılamada iddialar yalanlamış, "2022 KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür Sınavı ile Eğitim Bilimleri Sınavı 31 Temmuz 2022 Pazar günü sabah ve öğleden sonra oturumlarında güvenli bir biçimde gerçekleştirilmiştir. Bazı sınav sorularının bir yayınevinin deneme sınavı sorularıyla aynı olduğuna ilişkin sosyal medya platformlarında ortaya atılan iddiaların incelemelerimiz neticesinde asılsız olduğu anlaşılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" denilmişti. 

İddiaların ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Devlet Denetleme Kurulu'na inceme talimatı vermiş ve ÖSYM Başkanı Halis Aygün'ü görevden almıştı.

DDK, iddialarla ilgili incelemesinin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuş, Başsavcılık da soruşturma başlatmıştı.

Ayrıca Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, kurul olarak inceleme başlattıklarını duyurmuştu.  Polis Yediiklim  Yayınları'nın iki merkez binasına baskın yaparak dokümanlara el koymuştu.

KPSS oturumları, iptal edilmişti.

TIKLAYIN - KPSS skandalı: ÖSYM Başkanı'nı koltuğundan eden, sınavın iptaline giden süreçte neler yaşandı?