Dünya

Rusya ve Çin, ABD'nin BMGK'ya sunduğu "acil ve sürekli ateşkes zorunluluğu" tasarısını veto etti

Tasarı, Rusya ve Çin'in aralarında bulunduğu 3 ülke tarafından veto edilirken 11 lehte oy aldı; bir ülke ise çekimser oy kullandı

22 Mart 2024 16:40

T24 Dış Haberler

ABD'nin Gazze'de tüm esirlerin serbest bırakılmasıyla bağlantılı olarak acilen ateşkes sağlanması talep edilen karar tasarısı bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde oylandı. Karar tasarısı, Rusya ve Çin tarafından veto edildi. 

Rusya ve Çin tarafından veto edilen ABD karar tasarısında "tüm taraflardaki sivillerin korunması için derhal ve sürekli bir ateşkesin sağlanması", "gerekli" yardımların ulaştırılmasının kolaylaştırılması ve tüm rehinelerin serbest bırakılmasına bağlı olarak çatışmalara sürdürülebilir bir son verilmesi için İsrail ile Hamas militanları arasında devam eden görüşmelerin desteklenmesi "zorunluluğu" ifade ediliyordu. 

Tasarı, Rusya ve Çin'in aralarında bulunduğu 3 ülke tarafından veto edilirken 11 lehte oy aldı. Bir ülke ise çekimser oy kullandı. 

Rusya Büyükelçisi Vassily Nebenzia oylamadan önce yaptığı açıklamada, ABD'nin tasarıda "zorunluluk" ifadesini kullandığına dikkat çekerek bunun yeterli olmadığını ve ateşkes talep etmesi gerektiğini kaydetti. 

ABD: Rusya, siyaseti ilerlemenin önüne koyuyor

ABD'nin BM Güvenlik Konseyi temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, başarısızlıkla sonuçlanan oylamanın ardından konuştu.

Thomas-Greenfield, Rusya ve Çin'in ABD tarafından sunulan bir karar tasarısına oy vermek istemediklerini çünkü ABD'nin başarısız olduğunu görmeyi tercih ettiklerini söyleyerek "Rusya bir kez daha siyaseti ilerlemenin önüne koyuyor" ifadelerini kullandı. 

Britanya: Derin bir hayal kırıklığı

Britanya Güvenlik Konseyi temsilcisi, Rusya ve Çin'in ABD'nin karar tasarısını desteklememesinden dolayı "derin bir hayal kırıklığı" yaşadığını söyledi.

Dame Barbara Woodward, Britanya'nın "acil ve sürekli bir ateşkes", İsrailli rehinelerin serbest bırakılması ve "Refah'a yönelik bir kara saldırısına karşı çıkılması" yönünde oy kullandığını söyledi.

Britanya'nın Gazze'ye yardım ulaştırmak için "elimizden gelen her şeyi" yapmaya devam edeceğini söyleyen Woodward, ancak gerekli miktarda yardımın bölgeye ulaştırılabilmesi için çatışmaların derhal durdurulması gerektiğini savundu.