Dünya

Rusya, Ukrayna'daki AVM'yi vurmadığını iddia etti: "Provokasyon; yanındaki silah deposunu hedef aldık"

29 Haziran 2022 09:02

T24 Dış Haberler

Rusya, pazartesi günü Ukrayna'da bir alışveriş merkezini hedef almadığını söyledi ve Ukrayna'nın suçlamalarını "sahte" ve "provokasyon" olarak nitelendirdi.

Ukrayna, Rusya'nın Kremençuk kentinde vurduğu alışveriş merkezinde en az 20 kişinin hayatını kaybettiğini bildirmişti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Rusya'nın saldırısını bir "terör eylemi" olarak nitelendirirken, G7 de "savaş suçu" diye hitap etti.

Savaşın başından bu yana sivilleri hedef almadığına dair açıklamalar yapan Rusya ise AVM'yi hedef almadığını ve bahsi geçen işletmenin kapalı olduğunu iddia etti. 

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan salı günü yapılan açıklamada Rus ordusunun Kremençuk'ta Batı'dan gönderilen silahların bulunduğu bir depoyu vurduğu; patlamanın yakındaki "kapalı" AVM'de yangına sebep olduğunu iddia etti.

Bakanlık, saldırıda ABD ve AB ülkelerinden Ukrayna'ya gönderilen silahların yok edildiğini öne sürdü.

Kremlin de Savunma Bakanlığı'nın açıklamasını destekleyerek, ordunun olayla ilgili sunduğu raporun "kapsamlı" olduğunu ifade etti. 

Rusya'nın BM Temsilcisi Yardımcısı Dmitri Polyanski de saldırıyla ilgili haberleri "Ukrayna'dan Buça stili yeni bir provokasyon gelmiş gibi gözüküyor" diye nitelendirdi. Kiev yakınlarındaki Buça kasabasından Rus ordusu çekildikten sonra sokaklarda cesetler ve toplu mezarlar bulunmuştu. Moskova bunu da "provokasyon" olarak nitelendirmişti.