Dünya Basınında Bugün

Rusya Ukrayna'da ilerliyor, köprünün bahtı kara gece ekibi, Britanya'da gizli duruşmalara son | Dünya Basınında Bugün

28 Mart 2024 09:28

T24 Dış Haberler

Türkiye'deki birçok gelişme gibi yerel seçimler de Yunanistan medyası tarafından yakından takip ediliyor. Bakanlar, sulh ve göçmenlik hakimlerinin kararlarının kapalı kapılar ardında alınmasına ilişkin tartışmaların ardından İngiliz mahkemelerinde gizli duruşmaları sona erdirmeye hazırlanıyor. Ukrayna birliklerinin doğudaki sanayi kenti Avdiyivka'dan çekilerek Rusya'ya neredeyse bir yıl sonra ilk büyük savaş zaferini kazandırmasından bir ay sonra Kiev hâlâ savaşmaya devam ediyor. Cuma günü Moskova'daki Crocus City Hall'un konser salonuna yapılan saldırıda yaralananların sayısı, sağlık yetkilileri tarafından 360 olarak güncellendi. 

28 Mart 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Daily Telegraph | Britanya'da bakanlar, mahkemelerin kapalı kapılar ardında çalışmasına son vermeye hazırlanıyor

Bakanlar, sulh ve göçmenlik hakimlerinin kararlarının kapalı kapılar ardında alınmasına ilişkin tartışmaların ardından İngiliz mahkemelerinde gizli duruşmaları sona erdirmeye hazırlanıyor.

Halk ve gazeteciler, televizyon lisans ücretlerinin ödenmemesinden aşırı hıza kadar çeşitli suçlarla ilgili "gizli" sulh hakimliği duruşmalarına erişebilecek.


The Financial Times | Ruslar ilerliyor, Ukrayna derine kazıyor

Ukrayna birliklerinin doğudaki sanayi kenti Avdiyivka'dan çekilerek Rusya'ya neredeyse bir yıl sonra ilk büyük savaş zaferini kazandırmasından bir ay sonra Kiev hâlâ savaşmaya devam ediyor.

The Financial Times'a göre Rus birlikleri Şubat 2022'de olduğu gibi savaş alanını silip süpürmüyor ancak Ukrayna'nın güney ve doğusunda küçük ve istikrarlı kazanımlar elde ediyorlar.

Ukraynalı bir güvenlik düşünce kuruluşu olan Savunma Stratejileri Merkezi'ne göre önümüzdeki 34 ay içinde Luhansk, Donetsk, Zaporijya, Dnipro ve Harkiv bölgelerini ele geçirmeye niyetli görünüyorlar.


The Guardian | Luis Rubiales, izinsiz "Jenni Hermoso öpücüğü" nedeniyle 30 ay hapis cezasıyla karşı karşıya

20 Ağustos 2023'te Sidney'de düzenlenen Kadınlar Dünya Kupası finalinde İspanya'nın Britanya'yı yenmesinin ardından düzenlenen ödül töreni sırasında Jenni Hermoso'yu izinsiz bir şekilde öpen Eski Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales, cinsel saldırı ve öpüşme sonrasında zorlama ile suçlanıyor. 

Rubiales'in öpücüğü, dünyada öfke yaratmış ve İspanya'da cinsiyetçilik konusunda bir tartışmaya yol açmıştı. 

Hermoso ve takım arkadaşları öpücüğün istenmeyen ve küçük düşürücü olduğunu söylerken Rubiales bunun rızaya dayalı olduğunu savunmuş ve suçlamaları reddetmişti. 


Wall Street Journal | Köprünün bahtı kara gece ekibi: 'Onlar aile babasıydı'

Salı gecesi Dali gemisinin çarpması sonucunda ABD'nin Baltimore kentinde bulunan Francis Scott Key Köprüsü çöktü. Köprüde kaza sırasında çalışan 8 işçiden ikisi kurtarılırken, altısının öldüğü tahmin ediliyor. Bu işçiler Meksika ve başka Orta Amerika ülkelerinden geliyordu. Köprüde çalışan ama pazartesi gecesi mesaide olmayan Jesus Campos meslektaşları için, "Onlar aile babalarıydılar. Her gün ekmeklerini kazanmak için işe geliyorlardı" dedi.


Moscow Times | Crocus City Hall saldırısında yaralıların sayısı 360'a yükseldi

Cuma günü Moskova'daki Crocus City Hall'un konser salonuna yapılan saldırıda yaralananların sayısı, sağlık yetkilileri tarafından 360 olarak güncellendi. Yetkililer ilk olarak en az 140 kişinin öldürüldüğü saldırıda yaralı sayısını "180'den fazla" olarak açıklamıştı. Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova, yaralı sayısının hafta için yükselmeye devam etmesiyle ilgili olarak, "Herkes hemen saldırıdan sonra hastaneye gitmedi" dedi. 


eKathimerini | Analiz: Türkiye'nin Kürtleri pazar günü yerel seçimlerde İstanbul seçimlerini etkileyebilir

Türkiye'deki birçok gelişme gibi yerel seçimler de Yunanistan medyası tarafından yakından takip ediliyor. eKathimerini'de İstanbul seçimleri hakkında yayımlanan bir analizde, "Anketlere göre, Türkiye'deki Kürtlerin çoğu Pazar günü parti sadakatini bir kenara bırakıp Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'daki en büyük rakibini destekleyecek ve Cumhurbaşkanı'nın bir zamanlar yönettiği şehri geri kazanma umutlarını kıracak" denildi.


Al Arabiya | Netanyahu'nun ofisi, ABD'ye, iptal edilen Refah toplantısını yeniden planlamak istediğini bildirdi

İsrail'in Beyaz Saray'dan, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun aniden iptal ettiği Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik askeri planlarla ilgili üst düzey toplantıyı yeniden planlamasını istediği bildirildi. 

Netanyahu, ABD'nin Pazartesi günü Birleşmiş Milletler'de Gazze'de ateşkes kararının geçmesine izin vermesinin ardından üst düzey İsrail heyetinin Washington'a yapmayı planladığı ziyareti iptal ederek Başkan Joe Biden ile ilişkilerde yeni bir gerilim döneminin altını çizmişti.