Dünya

Rusya Ortodoks Kilisesi'nden İsveç'teki Kuran yakma eylemine tepki: Kabul edilemez bir vandallık!

23 Ocak 2023 08:45

T24 Dış Haberler

Moskova ve Tüm Rusya Patriği'nin Medya Departmanı Başkanı Vladimir Legoyda,  İsveç'teki Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran yakılmasını "kabul edilemez bir vandallık" diye nitelendirdi.

Legoyda, Telegram üzerinden yaptığı paylaşımda, "İsveç'te Türk Büyükelçiliği yakınlarında Kuran yakılması kabul edilemez bir vandallıktır" dedi.

Legoyda, "Bir kişi, başkası için kutsal olana tükürmemelidir. Bir kişinin siyasi eylemleri insanlık sınırlarını aşmamalı ve başkasının kutsalına saldırmamalıdır" ifadelerini kullandı. 

İsveç'te İslam karşıtı gösterici aşırı sağcı Rasmus Paludan, cumartesi günü başkent Stokholm'de Türkiye Büyükelçiliği yakınlarında Kuran yaktı. Türkiye, İsveç'in eyleme izin vermesine sert tepki göstererek İsveçli büyükelçiyi Dışişleri'ne çağırdı. Türkiye devlet yetkilileri eylemi kınarken, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Bir önemi kalmadı" diyerek İsveçli mevkidaşının Ankara ziyaretini iptal ettiklerini söyledi. İsveç Savunma Bakanı, daha sonra bu kararın ortak alındığına işaret etti.

Eylem, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine bakışını daha da olumsuz yönde etkileyebilir.

Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından mayısta NATO üyeliği için başvuru yapmıştı. Türkiye, iki kuzey ülkesinin Ankara'nın terör örgütü olarak tanımladığı gruplara tolerans gösterdiğini belirterek, üyeliğe şerh düşmüştü.

Türkiye ve Macaristan dışında tüm NATO ülkeleri, iki ülkenin katılım protokollerini ulusal meclislerinden geçirdi.

Rusya, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyesi olması durumunda "gerekli önlemleri" alacaklarını söylüyor.