Dünya

Rusya'nın savaş karşıtı adayı Boris Nadezhdin: "Putin'e meydan okumaya yetecek kitlem var"

31 Ocak 2024 13:43

T24 Dış Haberler

Rusya'nın eski milletvekili ve savaş karşıtı yeni adayı Boris Nadezhdin, yaptığı açıklamada, Merkezi Seçim Komisyonu'na (MSK) 105 bin imza adet imzası olduğunu söyledi. Bu rakamın, gelecekteki başkanlık seçimlerinde görevdeki Vladimir Putin'e rakip olmaya yeteceği öne sürüldü.

Putin'in zaferi kaçınılmaz bir son olarak görülürken, Nadezhdin'in Ukrayna'daki "özel askeri operasyon"a yönelik sert eleştirileri dikkat çekti. Nadezhdin'in Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşla ilgili açıklamaları, "dile getirilmeyen bir kırmızı çizgiyi aştığı" gerekçesiyle adaylığının alıkonulacağı ya da çekilmeye zorlanacağı yönündeki iddiaları da beraberinde getirdi. 

Seçim yetkilileri, Nadezhdin ve diğer adayların sunduğu imzaların gerçekliğini kontrol edecek ve gelecek ay seçimde oy pusulasında kimin Putin'e karşı rakip olacağını açıklayacak.
 
MSK geçmişte bazı adayların imzalarında usulsüzlükler olduğunu ortaya çıkarmış ve bunun sonucunda adayları diskalifiye etmişti. Nadezhdin, resmi Telegram hesabında yayınlanan açıklamada destekçilerine teşekkür etti. Toplanan imzalara atıfta bulunarak, "Bu benim gururumdur" dedi.
 
Soğuk kış aylarında Rusya'da yaşanan ısınma kesintilerinin ardından Nadezhdin, "ülkenin orduya bu kadar çok para akıtmaması durumunda vatandaşlarına daha fazla harcama yapabileceğini" söyledi.
 
Nadezhdin'in 15-17 Mart seçimlerinde aday olabilmesi için en az 40 bölgede 100 bin imza toplaması gerekiyordu. İktidardaki Birleşik Rusya partisinin adayı olmak yerine bağımsız aday olmayı seçen Putin'in 300 bin imzaya ihtiyacı var. Destekçileri tarafından öne sürülen iddialara göre, Putin şimdiden 3 milyonun üzerinde imza topladı.