Dünya

Rusya, Güney Koreli bir adamı casusluk suçlamasıyla gözaltına aldı

12 Mart 2024 11:00

T24 Dış Haberler

Rus devlet medyası, Güney Koreli bir adamın casusluk şüphesiyle Rusya'da gözaltına alındığını duyurdu. Güney Kore Dışişleri Bakanlığı da tutuklamayı doğrulayarak konsolosluk desteği sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Devlet ajansı Tass'ın haberine göre Baek Won-soon Vladivostok'ta tutuklandı ve şu anda Moskova'da bir hapishanede tutuluyor. Kendisinin Rusya'da casusluk şüphesiyle gözaltına alınan ilk Güney Koreli olduğu belirtildi.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı ayrıntılarla alakalı soruşturmanın devam ettiğini ve yorum yapmanın zor olduğunu söyledi. 

Rus devlet medyası Tass, ismini vermediği bir yetkiliye dayandırdığı haberinde Baek'in "devlet sırrı niteliğindeki bilgileri yabancı istihbarat servislerine" aktardığının iddia edildiğini belirtti.

Güney Kore'de yayın yapan Yonhap, Baek'in Ocak ayında Çin'den Vladivostok'a geldikten sonra Rusya Federal Güvenlik Servisi tarafından tutuklandığını bildirdi. Haberde Baek'in bir din görevlisi olduğu ve yanında gözaltına alınan ancak daha sonra serbest bırakılan eşinin de bulunduğu belirtildi. Haberde, eşinin Güney Kore'ye geri döndüğüne inanıldığı belirtildi.

Baek'in gözaltına alınması, Ukrayna'daki savaşın iki yıl önce başlamasından bu yana Rus yetkililer tarafından gerçekleştirilen bir dizi yabancı uyruklunun tutuklamasının sonuncusu. Moskova, diğer ülke vatandaşlarını da siyasi pazarlık kozu olarak ve mahkum takası amacıyla tutuklamakla suçlanıyor.

Vakalar arasında geçen Mart ayında casusluk suçlamasıyla gözaltına alınan Amerikalı ve Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich ile Rus ordusu hakkında "yanlış bilgi" yaymakla suçlanan Rus-ABD'li gazeteci Alsu Kurmsasheva da yer alıyor.