Dünya

Rusya Devlet Başkanı Putin, 24 yıl sonra ilk kez Kuzey Kore'ye gidiyor

İki lider, Batı'nın her iki ülkeye yönelik yaptırımlarına karşı güvenlik ve ekonomik iş birliğini genişletmeye odaklanacak

18 Haziran 2024 07:47

T24 Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin'in Ukrayna'daki savaşı için askerî destek ararken Kuzey Kore'ye gdiyor. 

Kuzey Kore'ye 2000 yılından bu yana ilk ziyaretini gerçekleştirecek olan Putin, Pyongyang'da Devlet Başkanı Kim Jong-un ile bire bir görüşmelerde bulunacak ve iki lider, Batı'nın her iki ülkeye yönelik yaptırımlarına karşı güvenlik ve ekonomik iş birliğini genişletme sözü verecek.

AFP'nin haberine göre; Rusya Devlet Başkanı Putin'in, Salı günü geç saatlerde Kuzey Kore'ye, aralarında Rus ordusu ve silah tedarikinden sorumlu bakan ve danışmanların da bulunduğu kalabalık bir heyetle gitmesi bekleniyor. Heyette yeni savunma bakanı Andrey Belousov ve savunma sektöründen sorumlu başbakan yardımcısı Denis Manturov da bulunuyor.

Bu, geniş çaplı işgali başlattığından bu yana uluslararası seyahatlerini dost ülkelerle sınırlayan ve Ukrayna'dan Rusya'ya toplu çocuk sürgünü nedeniyle uluslararası bir ceza mahkemesinin tutuklama kararına konu olan Putin'in nadiren tercih ettiği bir yurtdışı gezisi.

Kuzey Kore, Ukrayna'daki Rus askeri harekatını desteklemek için Rusya'ya milyonlarca Sovyet dönemi topçu mühimmatı tedarik etmişti. Ayrıca balistik ve savaşta kullanılan elektronik ekipman sağladı. 

Kuzey Kore lideri Kim geçen yıl Rusya'nın uzak doğusunu ziyaret etmiş, modern savaş uçakları üreten bir fabrikayı ve Vostochny kozmodromunu ziyaret ettiği bir gezi sırasında Vladivostok'ta Putin ile görüşmüştü.

Beyaz Saray'dan açıklama

Beyaz Saray, pazartesi günü yaptığı açıklamada Washington'un Rusya ile Kuzey Kore arasındaki yakın ilişkilerden endişe duyduğunu belirtti.

Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, gazetecilere verdiği demeçte "(Putin'in) seyahatinden endişe duymuyoruz. Endişe duyduğumuz şey bu iki ülke arasında derinleşen ilişkiler" dedi.