Dünya

Rusya’dan ‘kuzey Suriye'de yeni bir askeri harekât’ açıklaması: Türkiye’nin tehditleri durumu kötüleştirebilir, ağırlaştırabilir

19 Kasım 2019 14:34

Rusya Savunma Bakanlığı, Türkiye’den gelen Suriye’nin kuzeyinde yeni bir askeri harekât düzenlenebileceği yönündeki beyanatların ‘şaşkınlıkla karşılandığı’ açıklamasında bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rusya'nın YPG'nin Türkiye sınırından çıkması yönündeki sorumluluğunu tam olarak yerine getirdiği belirtildi ve "Türkiye'nin Kuzey Suriye'de yeni bir askeri harekat başlatma tehditleri durumu kötüleştirebilir, ağırlaştırabilir" dendi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Dışişleri Bakanlığının 2020 bütçesi üzerinde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlarken ABD ve Rusya ile Suriye'nin kuzeyi için varılan mutabakata ilişkin, "Burada şu anda bu mutabakatın gereğini yaptılar mı tamamen? Hayır yapmadılar, yapılması lazım" değerlendirmesini yapmıştı.

Sputnik Türkiye'nin haberine göre Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Rusya’nın Suriye’deki sözlerini tutmadığı açıklamalarını şaşkınlıkla karşıladıklarını ifade etti. Konaşenkov, “Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Rusya’nın sözlerini tutmadığı ve Suriye’nin kuzeyinde yeni bir askeri operasyona başlayabilecekleri tehdidini şaşkınlıkla karşıladık. Askeri eylemlerin başlaması yönünde çağrı içeren bu açıklamalar yalnızca Suriye’nin kuzeyindeki durumun gerginleşmesine yol açar. Rusya ve Türkiye liderlerinin imzaladığı ortak mutabakatta öngörülen istikrara değil” ifadelerini kullandı.