Dünya

Rusya'dan Bosna Hersek'in olası NATO üyeliğine ilişkin açıklama: Ukrayna örneğinde beklentimizi gösterdik

"Bosna NATO'ya üye olma konusunda karar verme hakkına sahip"

17 Mart 2022 22:30

Rusya'nın Saraybosna Büyükelçisi İgor Kalabuhov, Bosna'nın NATO'ya üye olma konusunda karar verme hakkına sahip olduğunu ancak Moskova'nın da kendi çıkarlarına göre bu karara tepki gösterme hakkı olduğunu söyledi. Kalabuhov ayrıca, "Ukrayna örneğinde beklentilerimizin ne olduğunu gösterdik." dedi

Rusya'nın Saraybosna Büyükelçisi İgor Kalabuhov, Bosna'nın olası NATO üyeliğine tepki göstereceklerini belirterek "Ukrayna örneğinde beklentilerimizin ne olduğunu gösterdik" dedi. Kalabuhov, Federalna Televziyon kanalında bir programda yaptığı açıklamada, "Eğer Bosna Hersek herhangi bir birliğin üyesi olmaya karar verirse, bu ülkenin iç işlerine tabi bir konudur. Fakat Rusya'nın tepkisi de olacaktır." dedi.

Bir tehdit olması durumunda, hareket edeceklerini belirten Kalabuhov, "Ukrayna örneğinde beklentilerimizin ne olduğunu gösterdik." diye konuştu. Büyükelçi Kalabuhov, Rusya'nın plan hazırlıkları içinde olduğunu iddia eden Avrupa'nın "en büyük tehlike" olduğunu ileri sürdü.

"Rusya, Bosna'nın geleceği hakkında kendine vazife çıkarma hakkına sahip değil"

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Boşnak üyesi Sefik Dzaferovic, Kalabuhov'un konuşmasında Ukrayna örneğini vermesini, "Bosna Hersek'in toprak bütünlüğüne saldırı" olarak değerlendirdi. Dzaferovic, "Bosna Hersek, anayasa ve kanunlar çerçevesinde geleceğiyle ilgili kararları kendisinin vereceği, vatandaşlarının talep ve çıkarları hususunda hareket eden egemen bir ülkedir. Başkalarının çıkarlarına göre hakaret etmeyiz ve Rusya, Bosna'nın geleceği hakkında kendine vazife çıkarma hakkına sahip değil." dedi.

"Kalabuhov'un son tehditleri, sorumsuzca ve kabul edilemez"